ANNONS

Värmdöbor, här är ljuden ni stör er mest på

Tupp.
I den lantliga kommunen Värmdö finns en hel del djur som låter. En av dem är tuppen.
Trafikbuller, luftvärmepumpar och tuppar som gal långt före väckarklockan. Det är några av de vanligaste ljuden som Värmdöborna stör sig på.
ANNONS

– Folk klagar inte på grävmaskiner utanför jobbet, utan det är när man blir störd hemma och inte får sin vila som man reagerar, säger Mine Omrani, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Hon är en av dem på kommunen som tar emot klagomålsblanketter och utreder oljud. Och Värmdöborna är duktiga på att säga till. Speciellt när det gäller trafik.
– Då brukar vi åka ut och mäta vid platsen. Är ljuden över riktvärdena så ställer vi krav på en ordentlig utredning från verksamhetsutövaren, som kan vara trafikverket eller vägföreningar. Sedan ställer vi krav på att det ska göras något åt ljuden, men där kan verksamhetsutövaren även överklaga, säger Mine Omrani.

LÄS OCKSÅ: Tystnaden – allt svårare att hitta

Tuppar ett av störningsmomenten

Men det är inte bara trafiken som ger upphov till klagomål. Ljud som stör i närheten av hemmet orsakar ofta stor irritation.
– Vi har haft ärenden om folk som upplever att de blir störda av allt från tvättstugor, skällande hundar och restauranger till luftvärmepumpar och tuppar som gal. Värmdö är ju en lantlig kommun, säger Mine Omrani.

”Vi har haft ärenden om folk som upplever att de blir störda av allt från tvättstugor till luftvärmepumpar och tuppar som gal”

Den som blir klagad på får veta

Det flesta klagomål brukar gå att lösa, menar hon.
– Vi börjar alltid med att berätta för den som blir klagad på så att den kan få bemöta saken. I vissa fall löses problemet direkt. Och när det gäller tuppar så kan vi till exempel ställa krav på att man inte får släppa ut djuren för tidigt, då brukar båda parter bli nöjda, säger Mine Omrani.

Vilket ljud tycker du är typiskt för Värmdö?

Sofie Söderberg, 30, Djurö.
– Skärgårdsljud. Det är tyst och lugnt här och det gillar jag, det finns inga störande ljud. Jag har bott i stan också och hade inget emot ljuden där men nu uppskattar jag tystnaden.
Bertil Broqvist, 70, Stavsnäs.
– Ljudet av rådjur tidigt om morgonen. Och biltrafik, men det är jag inte så störd av. Och så grannar som lever rövare, men det finns ju överallt. Men rådjuren är min favorit. Jag gillar ljudet av naturen, det är ju därför man bor här.
Angelica Södergren, 47, Stavsnäs.
– Fågelkvitter! Här finns ett lugn och en harmoni. Det som låter är liksom tystnad. Det är inte som i storstan där man hör en massa trafik och bilar och folk som springer och stressar.
Göran Grönros, 43, Ingarö.
– Skvalpande vatten! Jag förknippar Värmdö med naturen och tystnaden. Det är också olika beroende på årstid. På vintern så knakar isen och om våren kvittrar fåglarna. Visst hör man biltrafik också, men det får man räkna med.

Vilka ljud förknippar du med Värmdö? (FB-kommentarer)

Tystnaden! Som utflyttad ”Söderkis” tyckte jag i början att tystnaden nästan var smärtsam, nu njuter jag av den! (25 år senare)

Tystnaden! Och Viking line och dylikt som tutar i dimman

Susen i träden, vågornas kluckande mot stranden och klipporna, fåglarna, hackspetten framförallt! Njuter! Blir aldrig mer myllret och sorlet i tätbygden. Hellre ett torp i skogen alla dagar i veckan om jag skulle behöva lämna vårt älskade hus här

Tystnaden som bara bryts av ljud från fåglar och andra djur och av båtar på fjärden bakom berget

EPA-traktor och Eddie Meduza i kombination

Fiskmåsar, motorbåtar och helikoptern