ANNONS

Värmdöbor rasar mot nya reglerna för skolskjuts

De nya reglerna kring skolskjuts har upprört många.
De nya reglerna kring skolskjuts har upprört många.
Drygt två veckor efter skolstarten är många upprörda över Värmdö kommuns nya regler om skolskjutsen.

– Jag väntar fortfarande på beslut, säger Sari Ahlholm.
ANNONS

Sari Ahlholms 12-åriga dotter har beviljats skolskjuts till Hemmestaskolan – men inte därifrån. Mellan skolan hemmet i Boda är det över en mil, mellan Torsby och Boda saknas gångväg och tung trafik är vanlig på sträckan. Därför åker dottern nu buss som hennes föräldrar betalar.

– Kommunen säger att det beror på att hon går på fritids på eftermiddagen, men det gör hon inte, säger Sari Ahlholm.

För att komma hem med SL-bussen tvingas hennes dotter ofta vänta en timme efter skolans slut.

– Bussarna hem går inte så ofta, så ibland är hon kvar i skolan, ibland­ kommer hon till mitt jobb, men mest går hon omkring i Hemmesta centrum och det är väl okej nu, men i vinter kommer det vara ett problem, säger Sari Ahlholm.

Lokaltidningen Mitt i skrev i våras om de nya riktlinjerna kring skolskjutsen i Värmdö. Eleverna skulle inte längre få åka med skolbussen i mån av plats, inte till eller från fritids och för att få SL-kort gällde att ansöka innan 31 maj.

Anledningen var att kommunen inte visste hur många som nyttjade skolskjutsen kontra hur många som har rätt till det enligt skollagen. Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Flera läsare har hört av sig till Mitt i och sagt att de nya reglerna är röriga.

– Har man fått beviljad skolskjuts ska man naturligtvis ha det på väg hem också, så där måste det ha blivit ett missförstånd. Vi har inte hunnit med riktigt och det har kanske varit det första irritationsmomentet,­ säger Marie Bladholm (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Med facit i hand skulle kommunen ha varit tydligare med informationen, anser Marie Bladholm, men hon tycker fortfarande att de nya riktlinjerna är bra. Däremot kan vissa justeringar behöva göras.

– Nu har vi något att göra bedömningar utifrån och det är bra. Men visst, kanske har vi varit för stelbenta. Därför ser vi över alla synpunkter som kommit in och sedan­ kanske vi blir tvungna att revidera en del. Vi måste se om det ligger något i den kritik som vi har fått, säger hon.

ANNONS
Fakta

Sådana är de nya reglerna

På fastlandet sker skolskjuts­transporterna i första hand med SL. Där det är olämpligt att åka SL-buss, exempelvis vid korsning av farliga vägar, finns skolskjuts i kommunens regi. De som har rätt att nyttja skolskjuts har fått busskort.

Elever som inte är beviljade skolskjuts får inte längre åka med bussen i mån av plats.

För att ha rätt till skolskjuts måste elever i årskurs 1–3 bo minst tre kilometer från skolan. För barn i årskurs 4–9 gäller minst fyra kilometer. På utbildningsnämndens­ möte i november ska avståndskraven diskuteras.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.