ANNONS

Värmdöborna om sprängmissen på Skurubron: ”Det är katastrof”

Ros-Marie Englund Skurubron
Ros-Marie Englund är kritisk mot hur det fungerar på Skurubron, men hoppas att den nya bron löser problemen.
Efter att en rutinsprängning gick fel och stoppade trafiken på Skurubron i drygt en timme är det flera som har reflekterat över hur viktig broförbindelsen är för Värmdöborna.
– Man blir liksom fast när det händer såna här saker, säger Ros-Marie Englund.
ANNONS

För några veckor sedan stängdes trafiken på Skurubron av i en dryg timme på grund av att en rutinsprängning i samband med byggandet av den nya bron gick fel.

Ros-Marie Englund bor i Gustavsberg och jobbar som körskolelärare. Hon var på bron tillsammans med en elev när det small i slutet av januari.

– Min elev tyckte det var lite läskigt, säger hon. 

Vad tycker du om att det bara finns en bro som förbinder Värmdö med fastlandet?

– Det är katastrof. Man blir liksom fast när det händer såna här saker.  

– Skurubron har alltid varit tjafsig. Ett tag kändes det som att hela trafiken stannade för minsta lilla grej, säger Eva Lundblad, som också jobbar som körskolelärare. 

Ros-Marie Englund och Eva Lundblad om Skurubron

Ros-Marie Englund och Eva Lundblad hoppas att det blir bättre när den nya bron blir klar. Foto: Anders Eklöf

En annan som rör sig mycket mellan Värmdö och fastlandet är Ulf Odenblad, som bor på ön och jobbar i Vaxholm.

ANNONS

Vad tänker du om att det bara finns en bro?

– Jag reflekterar inte över det så mycket. På morgnarna när jag ska till stan är det klart att det är kö vid Orminge. Kunde det vara smidigare är det väl bra, men det blir ofta kö senare i alla fall.

Ulf Odenblad om Skurubron

Ulf tar oftast Vaxholmsbåten till jobbet. ”Den dagen det small tog det mig tre timmar att komma hem, men det är inget som stör mig egentligen”, säger han. Foto: Anders Eklöf

Efter händelsen har Trafikverket ändrat i arbetet vid Skurubron och kommer bara utföra sprängningar inom det mest riskfyllda området på förmiddagen för att minska risk för stopp i eftermiddagsrusningen.

Är du orolig för att liknande händelser kan ske igen?

– Det kan ju hända en sån här olycka igen, men jag tror inte det. Snart är ju den nya bron klar och den andra ska rustas, så det blir väl förhoppningsvis bättre, säger Ros-Marie. 

Hon tycker även att det brister i informationen när såna här olyckor inträffar. När sprängningen inträffade rekommenderades man att åka runt Vaxholm, men där blev det snabbt kö.

– På bron sa de att det skulle bli stopp till 18, men sen efter en stund började de släppa på. Det blir ju fel, för då har många redan hunnit ta den andra vägen.

Inga sprängningar har genomförts sedan missen, men nästa vecka är det tänkt att de ska återupptas.

ANNONS