ANNONS

Allt fler Värmdöbor surfar snabbt med fiber

I Värmdö har 59 procent av hushållen tillgång till fiber.
I Värmdö har 59 procent av hushållen tillgång till fiber.
Antalet hushåll som har tillgång till bredband blir allt fler i Värmdö. Förra året hade 59 procent av hushållen fiber, vilket är en ökning med 18 procentenheter. Trots det hamnar kommunen långt ner på listan jämfört med övriga kommuner i landet.
ANNONS

Siffrorna, som är hämtade från Post- och telestyrelsen, betyder att Värmdö hamnar på plats 106 i årets bredbandsrankning. I toppen ligger, för sjunde året i rad, Sundbyberg där hela 95 procent har tillgång till fiberbredband.

LÄS OCKSÅ: 57 miljoner till bredband i skärgården

Värmdö lägre än rikssnittet

Totalt har 59 procent av hushållen i Värmdö fiber, vilket är lägre än snittet i landet, som ligger på 66 procent. Så bra, men fortfarande inte tillräckligt, menar Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen.
– Det är fortfarande långt kvar till det nationella målet att alla ska ha möjlighet att ansluta sig till snabbt bredband år 2025. För att nå dit krävs fortsatt sund konkurrens på bredbandsmarknaden, där många aktörer investerar och kommunerna tar sitt ansvar för att garantera långsiktighet och öppna nät, säger han.

LÄS OCKSÅ: Lättare för skärgårdsprojekt att söka pengar

Målet: Att 95 procent ska surfa med fiber

De kommunala stadsnäten står för ungefär hälften av all befintlig fiberinfrastruktur. Förra året investerades cirka 3,2 miljarder kronor för att bygga ut bredbandet ytterligare.
– Det är glädjande att allt fler får tillgång till den här samhällskritiska infrastrukturen, säger Mikael Ek.

Den nationella bredbandsstrategin ”Sverige helt uppkopplat 2025” har som mål att 95 procent av alla hushåll och företag år 2020 ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Fem år senare ska andelen vara 100 procent.