ANNONS

Värmdöborna bra på att starta eget – och lägga ner

Värmdöborna är duktiga på att starta eget.
Värmdöborna är duktiga på att starta eget.
Nära 1 700 nya företag har startats i Värmdö de senaste fem åren. Samtidigt har mer än 800 gått i konkurs eller lagts ner.
ANNONS

Antalet företag på Värmdö växer snabbt. De senaste fem åren har 1 681 nya företag registrerats, något om placerar kommunen på en sjunde plats i länet.

Bra, menar Boo Gunnarson på ekonomiföretaget Visma som gjort kartläggningen.

– Ett aktivt nyföretagande fungerar som en motor för det lokala samhället, säger han.

Under samma femårsperiod avregistrerades 819 företag. Det ger en verklig tillväxt med 862 nya företag, vilket motsvarar en ökning med 51,3 procent. Det kan jämföras med genomsnittet i Stockholms län, som låg på 35,1 procent.

– Fyra av fem jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag. Men den verkliga tillväxten av nya företag är långt ifrån så stor som statistiken över nyföretagandet kan antyda, säger Boo Gunnarsson.

13 procent av de dryga 800 företagen som avregistrerades gick i konkurs.

– Att företag slutar med sin verksamhet beror oftare på dålig lönsamhet, att företagen säljs eller att ägarna helt enkelt lägger ner av exempelvis åldersskäl eller för att de får en anställning. Nu måste vi arbeta tillsammans för att entreprenörer ska ha rätt förutsättningar att driva företag och skapa jobb, säger Boo Gunnarson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.