Värmdöborna trivs i sin kommun

Charlie, Nathalie, Hans och Miranda Liljeberg njuter av solen på stranden vid Grisslinge havsbad. Naturen är en av anledningarna till att de flyttade hit. ”Här får vi det bästa av två världar, nära till naturen och stan”, säger Nathalie Liljeberg.
Charlie, Nathalie, Hans och Miranda Liljeberg njuter av solen på stranden vid Grisslinge havsbad. Naturen är en av anledningarna till att de flyttade hit. ”Här får vi det bästa av två världar, nära till naturen och stan”, säger Nathalie Liljeberg.
Allt fler Värmdöbor är positiva till sin hemkommun och skulle rekommendera andra att flytta dit. Samtidigt får kommunen bottenbetyg när det gäller möjligheten till jobb.

– Vi har mer att jobba på, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mer än hälften, 58 procent, av Värmdöborna skulle rekommendera andra att flytta till kommunen. En majoritet är nöjd med utbudet av affärer och nöjesliv och känner sig dessutom trygga att vistats på stan på kvällar och nätter. Här finns det också möjligheter till en aktiv fritid med nära till naturen.

Att Värmdö är en plats som många vill bo på står klart när Statistiska centralbyrån presenterat siffrorna för årets medborgarundersökning som gjordes i våras. Där har Värmdöborna fått chans att tycka till om olika områden i kommunen och fler än tidigare är positiva.

Hans och Nathalie Liljeberg med barnen Charlie och Miranda bor i Holmviksskogen nära Gustavsberg och har aldrig trivts så bra som här. De flyttade från söderort för två år sedan.

– Vi har varit mycket i Värmdö och alltid tänkt att här ska vi bo, säger Nathalie Liljeberg.

Hon jobbar i stan och tycker om att få både storstadens puls och Värmdös lugn.

– Här får vi det bästa av två världar. Det är nära till naturen, men samtidigt också nära till stan. Vi kan verkligen rekommendera att man flyttar hit, säger hon.

Men långt ifrån alla är nöjda. Svårigheten att hitta närliggande jobb, dålig kollektivtrafik och bristen på bostäder drar ner betyget.

Mest missnöjda med sin kommun är personer i åldrarna 18-24 år. I den gruppen tycker en majoritet att det är svårt att hitta arbete, bostad och utbildning i Värmdö.

– Vi är väl medvtna om att pendlandet utifrån kommunen är alldeles för stort och vill ge möjlighet att kunna jobba här. Men när det gäller ungdomar så är det naturligt de drar till stan men sen kommer de tillbaka när de blir äldre. Men det är klart att vi har mycket att jobba på, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vad är bäst med Värmdö?