Värmdöcentern i strid med C-topp

Stadsborgarrådet Per Ankersjös förslag att Sverige ska öppna gränserna och slopa alla regler kring invandring har fått Värmdöcentern att agera.

Nu kräver de hans avgång.

Veckan före jul presenterades förslaget till Centerpartiets nya idéprogram. Där föreslogs bland annat att Sverige skulle öppna gränserna och tillåta fri invandring. Det är nödvändigt till följd av bristen på arbetskraft och flykten från glesbygden, enligt gruppen bakom idéprogrammet.Förslaget fick Krister Malmqvist, ordförande för Värmdöcentern, att se rött. Han kräver nu att Per Ankersjö, till vardags centerpartistiskt stadsmiljöborgarråd i Stockholm men som nu har varit ordförande i partiets idéprogramsgrupp, avgår.

”Vi inom Centerpartiet är inte främlingsfientliga. Långt ifrån. Men när Per Ankersjö vill öppna gränserna och tillåta fri invandring har han gått för långt”.

Per Ankersjö tar avgångskravet med ro.

– Han får tycka vad han vill om allt, inklusive mig. Men jag förstår inte riktigt vad jag ska avgå från, jag har genomfört mitt uppdrag, säger han.

”Det är inte Centerns officiella ställning. Det är inte speciellt begåvat att gå ut med det i dag, när SD växer så det knakar. Nej, ta ditt förnuft till fånga och avgå Per Ankersjö” avslutar Värmdöcentern pressmeddelandet.

– Han påstår att det inte är Centerpartiets officiella politik, det kan jag tala om för Krister att det är det visst. På partiets riksstämma 2011 togs beslutet att den långsiktiga visionen ska vara en fri invandring, säger Per Ankersjö och betonar att den nya, generösa migrationspolitiken måste kombineras med en ny arbetsmarknadspolitik.

Krister Malmqvist är mycket kritisk till Per Ankersjös agerande och menar att han ”försökt att läcka ut” valda delar av partiprogrammet till pressen.

– Det är väldigt olyckligt. Sedan när man läster idéprogrammet står det att det handlar om en framtidsvision, säger Krister Malmqvist.

Fakta

Ur förslaget:

Centern ska vara ett liberalt, decentralistiskt, parti.

Invandringen bör i princip vara fri.

Det förutsätter liberalisering av arbetsmarknaden med flexiblare löner och regler.

Frihet är ett centralt begrepp.

Källa: Centerpartiet