Värmdöfödda bloggstjärnan Flora Wiström romandebuterar

Flora Wiström.
Flora Wiström.
Som tioåring gick Flora Wiström på Kyrkskolan och fångade paddor tillsammans med bröderna i hemmet på Sandö. Nu driver 21-åringen en av Sveriges mest välbesökta bloggar och har just debuterat med sin första bok.

Flora Wiström började blogga som 12-åring och driver idag en av Sveriges mest välbesökta bloggar. Där skriver hon om allt från feminism och systerskap till vardag, resor och kärlek.

– Jag fastnade helt enkelt för att jag tyckte att det var så roligt att skriva och fotografera. Sedan dess har det varit en stadig uppgång på bloggen. Jag tror att det är för att jag är ganska transparent och försöker att skriva ut ångest eller när jag är ledsen. Jag vågar visa att jag har brister, säger Flora Wiström.

Att skriva är sättet som Flora Wiström hanterar både livets glädjeämnen och utmaningar på. I början av september debuterade hon med första boken ”Stanna”, en samtidsroman om sjukdom och kärlek. Den föddes ur en dagboksanteckning.

– Jag visste inte att jag höll på att skriva något som skulle kunna bli en fiktiv historia, men när jag började läsa igenom mina dagboksanteckningar så handlade mycket om att vilja finnas som stöd för en person men att inte veta hur, och det ämnet ville jag utforska, säger hon.

Boken riktar sig till unga vuxna och bygger delvis på självupplevda händelser, men är en fiktiv historia. Där faller huvudpersonen Ester handlöst för killen Eli. De blir ett par något år efter studenten, och efter en tid uppdagas det att Elis mamma är allvarligt sjuk. Och hur gör man när man då, när man är ung och så himla kär? Och samtidigt så osäker på om man orkar finnas där, mitt i en tid då man måste hitta sig själv? Och så det ständigt dåliga samvetet.

– När jag själv fick betrakta sjukdom på nära håll så fanns det så mycket skam hos mig. Ibland kände jag att ”vad fan, varför tycker jag synd om mig själv?”. Men man får tycka synd om sig själv, det är okej. Jag hoppas att den som läser boken och kanske befinner sig i en sorgeprocess och tvivlar på att klara av det ska finna stöd och känna sig lite mindre ensam, säger Flora Wiström.

Idag bor bloggerskan och författaren i Vasastan, men uppväxtåren spenderade hon i hemmet på Sandö.

– Jag gick på Kyrkskolan och mina kompisar bodde i Ängsvik men jag minns det som att vi hade vår egen lilla värld därute på Sandö för att vi inte hade så många grannar. Jag minns många turer i skogen med mina bröder, hur vi krattade på tomten och hur vi samlade paddor i terrarium och radade upp snäckor för att ha race.

Det är fortfarande utanför stan som Flora Wiström kan hämta andan.

– Just nu sitter jag på ett lantställe i skärgården och skriver på ett projekt som är lite hemligt. Jag vill verkligen skriva böcker. Det mår jag bra av och det kommer jag att fortsätta med, säger hon.