Värmdöfotograf deltar på FN:s kvinnokonferens

Elisabeth Ubbe har följt kvinnoprojektet "Doula & kulturtolk" i flera år.
Elisabeth Ubbe har följt kvinnoprojektet "Doula & kulturtolk" i flera år.
Fotografen och Gustavsbergsbon Elisabeth Ubbe har följt projektet Doula & kulturtolk i flera år. Nu visar hon upp bilderna på FN:s kvinnokonferens i New York på tisdagen.
– Jag är en mycket lycklig fotograf som blir insläppt i slutna kvinnorum, säger Elisabeth Ubbe.

I projektet Doula & kulturtolk jobbar kvinnor från olika länder för att stötta nyanlända kvinnor under graviditet och förlossning. Doulorna blir en brygga mellan den svenska vården och familjerna.

Fotografen Elisabeth Ubbe från Gustavsberg under flera år följt projektet i Halland. Nu ska hon visa upp bilderna på FN:s kvinnokonferens i New York, klockan 17.30 på tisdagen svensk tid.

– Jag är en mycket lycklig fotograf som blir insläppt i slutna kvinnorum och får förmedla det på FN:s kvinnokonferens, säger Elisabeth Ubbe, som är på plats tillsammans med verksamhetsledaren Jennie Dalsmark och kulturtolksdoulan Mavis Bengtsson.

Till presentationen har Elisabeth Ubbe gjort en popup-utställning med stora bilder trycka på textil samt ett stort flaggspel med tre bildreportage.

– Jag vill att folk som kommer ska känna att det är ett födelsedagskalas, säger hon.

Doulan Oksana Kornienko som pratar med en av mammorna hon hjälpt, strax efter att barnet fötts.

Doulan Oksana Kornienko pratar med en av mammorna hon hjälpt, strax efter att barnet fötts.

”Doulorna gör enorm skillnad”

Några av bilderna hon tagit på projektet publicerades nyligen i New York Times. Till reportaget fotograferade hon två förlossningar och fick se doulornas arbete på plats. Hon beskriver upplevelsen som ”helt magisk”.

– Jag är barnmorska från början så jag hade läst att kvinnor från andra länder hade sämre förlossningsupplevelser. Det var fantastiskt när jag såg vilken enorm skillnad doulorna gjorde i förlossningsrummet och hur glada barnmorskorna var när de kunde prata med kvinnorna, säger Elisabeth Ubbe.

Orolig för projektets framtid

Enligt Elisabeth Ubbe finns det många fördelar med projektet, bland annat att kvinnorna som deltar får en högre ställning.

Hon är glad att få vara på plats i FN, men orolig för projektets framtida finansiering.

– Det stora hoppet är att folk ska inse att det är viktigt. Att man inte bara kan ha ett projekt och sedan stänga ner det, utan att man ska lyssna på kvinnors behov, säger Elisabeth Ubbe.