Värmdöhandlarna räknar med storslam i jul

Helen Delselius.
Helen Delselius.
Jange Wiklund och Kenneth Wiklund.
Jange Wiklund och Kenneth Wiklund.
Julhandeln är den viktigaste tiden för butikerna - nu gäller det att dra in cashen. Men även om giganterna i Nacka och Solna lockar många, har Värmdös olika centrum inget att frukta. De verkar ha lokalborna i sitt grepp.

– Jag vill att det ska finnas lokala centrum och då försöker jag också handla här, säger Helen Delselius.

Julhandeln tros slå rekord i år igen och galleriorna slåss för att vinna kriget om kunderna. För några veckor sedan öppnade Mall of Scandinavia i Solna, som tros dra folk från hela Stockholmsområdet. På ett kortare avstånd för Värmdöborna ligger Nacka Forum och Sickla köpcenter.

Men handelscentrumen i Värmdö verkar vara ohotade. De Värmdöbor som Lokaltidningen Mitt i har pratat med väljer nämligen att handla lokalt.

– Jag försöker tänka på det. Jag är företagare själv och tycker att man måste hjälpas åt. Jag var nyss och bytte batteri på klockan hos urmakaren och ska snart till kemtvätten, säger Helen Delseius, som driver bageri i Gustavsberg.

Hon springer sällan i gallerior utan tycker att det mesta som behövs finns i något av Värmdös två handelscentrum.

– Det skulle vara lite fler butiker då. Samtidigt vet man ju att det är svårt att etablera sig här om man inte är en stor kedja. De konkurrerar ju ut de mindre butikerna som får svårt att klara sig, säger hon.

För drygt ett är sedan flyttade KappAhl in i nya lokaler i köpcentret i Mölnvik. I våras kom Systembolaget tillbaka och strax därefter flyttade Clas Ohlson, Picard och Villeroy & Bochs in. Samtidigt försvann några av småbutikerna som varit med sedan starten.

Carl Franzén tycker att de nya butikerna har gett köpcentret ett uppsving och har bestämt sig för att spendera julklappskassan här.

– Tidigare har det ju stått tomt, så att fler butiker har öppnat har verkligen lyft marknaden. Nu vore det kul om det blev några fler restauranger också, säger han.

Under tiden då köpcentret i Mölnvik drogs med ombyggnationer stod lokaler tomma och kundunderlaget sviktade. Men förra året ökade antalet genomförda köp och 2015 har inte varit sämre.

– Vi har ökat vår omsättning radikalt med anledning av att vi har fått fler butiker och med det ett bättre utbud, säger Eva Melin, centrumchef.

Hur viktig är julhandeln?

– Oerhört viktig. All handel är en konkurrent, vi slåss ju för samma pengar. Men jag tror också att det finns en vilja att gynna sina lokala handlare så jag är helt övertygad om att Värmdöborna kommer att handla i just Värmdö och hos oss, säger hon.

Finns planer på fler butiker?

– Vi har faktiskt bara en vakant lokal kvar. Vi har intressenter som vi jobbar med, men jag kan inte säga vilka, säger hon.

Jange Wiklund och Kenneth Wiklund ser gärna fler stora kedjor i något av handelscentrumen.

– Bauhaus vore trevligt, säger Kenneth Wiklund.

Tonåringarna Clara Schmidt och Meja Nordholm hoppas att H&M kommer till Värmdö. Tills dess föredrar de köpcentrumen i Nacka.

– Vi köper inte kläder här, det finns så få klädaffärer, säger Meja Nordholm.

– Sedan är det skönt att ha allt under samma tak, som i Nacka. Man orkar inte gå runt till flera ställen, som här, säger Clara Schmidt.