ANNONS

Värmdöpolitiker anser att funktionsnedsatta utnyttjar systemet

Anders Gullander, vice ordförande i kommunstyrelsen. OBS, bilden är beskuren.
Anders Gullander, vice ordförande i kommunstyrelsen. OBS, bilden är beskuren.
Personer med funktionsnedsättningar och anhöriga utnyttjar systemet och måste stoppas. Det menar Värmdöpolitikern Anders Gullander (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Nu möter uttalandet stark kritik.
ANNONS

Nedskärningarna inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, i Värmdö har skapat debatt bland både drabbade och politiker.

Bakgrunden till att allt fler blir nekade stöd är att Värmdö kommun varit för generösa med att bevilja insatser. Lokaltidningen Mitt i har dock inte fått något underlag från kommunen som stödjer påståendet.

Nu menar Anders Gullander (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, att anledningen till nedskärningarna beror på att funktionsnedsatta utnyttjar systemet.

– De som verkligen överutnyttjar det, de gör det, för de kan det, säger han på kommunfullmäktigemötet som hölls förra veckan.

Uttalandet fick applåder från hans Allianskollegor. Samtidigt fick det drabbade att sätta kaffet i halsen.

– Jag kollade live och blev jättearg, säger Anna Brandström, aktiv i Kullsvedsskolans föräldraförening.

Föreningen har, tillsammans med flera andra organisationer, hållit i LSS-utbildningar för Värmdös politiker efter den skakiga våren, där många funktionsnedsatta blivit nekade stöd som de har rätt till.

– Det är ett skrämmande uttalande utan grund. Och även om det skulle kunna vara så så att några har överutnyttjat systemet så kan man väl inte syssla med någon slags kollektiv bestraffning, säger Anna Brandström.

Gullanders uttalande får även Kenneth Ehrnstedt (S), ledamot i kommunfullmäktige, att reagera – och svära i talarstolen.

ANNONS

– Jag måste andas lite bara. Förklara för mig, en multisjuk cp-skadad sjuåring, hur fan överutnyttjar han systemet? Det är direkt pinsamt att säga så. Det är helt omöjligt att överutnyttja systemet, säger han.

Anders Gullander (L) står dock fast vid sitt uttalande.

– Jag vet att de som kan får mer stöd än vad de egentligen behöver, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.