ANNONS

Värmdös bilister halkar efter i miljömål

Värmdö hamnar på plats 158 i Årets bilkommun. Det visar en kartläggning som gjorts av Statoil, som också visar att Värmdös bilister kan minska sina utsläpp i trafiken.
ANNONS

I Årets bilkommun 2015 rankas alla Sveriges kommuner utifrån samtliga bilars förbrukning av bensin och diesel, deras klimatpåverkan och hur långt de körs.

I den hamnar Värmdö på plats 158, en försämring jämfört med förra årets plats 141.

Genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt skulle Värmdös bilister kunna minska sin bränsleförbrukning med omkring tio procent och spara in cirka 1 178 kronor och 251 kilo koldioxid om året.

– Bilisterna på Värmdö har stora möjligheter att bidra till klimatmålen. Genom att välja bränslesnåla bilar och tanka drivmedel som innehåller en hög andel förnybart kan vi komma en bra bit på vägen mot en fossilfri trafik, säger Helena Fornstedt på Statoil, som ligger bakom rankningen.

Andelen nya miljöbilar på Värmdö uppgick under januari till september 2015 till 7,6 procent av de nyregistrerade bilarna i kommunen. I hela riket var andelen 16,2 procent. Det placerar Värmdö på plats 223 när det gäller andel nya miljöbilar.

Fakta om bilarna på Värmdö

• Bilisterna på Värmdö ökade sin bilköring med 0,5 procent under 2014. Bilarna på Värmdö kördes i genomsnitt 1 252 mil, 4 mil mer än året innan. I hela riket ökade bilkörningen med 0,8 procent. Värmdö hamnar på plats 95 när det gäller bilarnas körsträckor.

• Bilisterna på Värmdö använde i genomsnitt 919 liter bensin och diesel under 2014, vilket kan jämföras med 878 liter i hela riket. Värmdö hamnar på plats 181, där förstaplatsen innehas av den kommun vars bilister använde minst bensin och diesel.

Källa: Statoil

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.