ANNONS

Värmdös bopriser ökar mest i länet

Marcus Folmer förmedlade trean på Grindstugatan i somras. Fem sällskap budade på lägenheten och priset gick upp med 700 000 kronor.
Marcus Folmer förmedlade trean på Grindstugatan i somras. Fem sällskap budade på lägenheten och priset gick upp med 700 000 kronor.
Bostadsrätterna på Värmdö har det senaste året ökat mest i pris i hela länet Nu kostar en kvadratmeter över 30 000 kronor i snitt.

Det är lägenheterna i de historiska byggnaderna i Gustavsberg som ökat mest – och här är priserna högt över snittet.
ANNONS

Det senaste året har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter i Värmdö kommun ökat med 26 procent, enligt nya siffror från Mäklarstatistik. Ökningen är den högsta i länet, tillsammans med Tyresö där samma prisutveckling skett. Nu kostar en kvadratmeter lägenhet i Värmdö över 30 000 kronor, enligt Mäklarstatistik.

Mäklaren Marcus Folmer Länsförsäkringar fastighetsförmedling menar att det är de historiska byggnaderna, till exempel de gamla arbetarbostäderna, som till stor del bidragit till prisutvecklingen.

– Procentuellt sett så har de ökat mest i pris, säger han.

Ett exempel är en lägenhet på Grindstugatan i Gustavsberg som i juni blev Värmdös dyraste lägenhet någonsin, sett till kvadratmeterpriset 66 760 kronor. Det är mer än snittpriset på Kungsholmen.

Även när man räknar in den inredda vinden, som egentligen inte får räknas som boyta, blir kvadratmeterpriset näst högst i år, enligt Booli.

– Det är stor efterfrågan och litet utbud, särskilt i de här byggnaderna. När det inte har sålts någon sådan här lägenhet på länge blir det mycket fokus när någon väl säljs, förklarar Marcus Folmer.

Långt i från alla lägenheter på Värmdö kommer dock upp i de här priserna.

– Det är en spridning. Kommer man ut till Djurö, där jag bor själv, ligger inte priserna på samma nivå. Där kanske en kvadratmeter kostar 20 000 kronor, säger Tjälve Öhman på Mäklarringen.

Men även dessa lägenheter ökar prismässigt.

ANNONS

– Det är inte många år sedan som lägenheterna här gick för hälften av vad de går för i dag.

Att det är just Värmdö som ökar mest tror Marcus Folmer beror på att Södermalmsborna och Nackaborna, som tjänat en hacka på sin bostadsrätt, gärna slår till på större i Gustavsberg.

– Man får heller inte glömma att den här gruppen är van vid högre priser och hårda budgivningar.

Marcus Folmer tror att snittpriset kommer att hålla sig kvar på över 30 000 kronor.

– Åtminstone under 2015, längre fram i tiden än så är svårt att sia om, säger han.

När det inte har sålts någon sådan här lägenhet på länge blir det mycket fokus när någon väl säljs.Marcus Folmer, mäklare

Fakta

Årets dyraste och billigaste

En trea på Odelbergs väg såldes i mitten av juni för 3 850 000 kronor. Kvadratmeterpriset var 54 610 kronor.

I juni såldes en etta på Skeviksgatan 3 i Gustavsberg för 1 780 000 kronor. Kvadratmeterpriset var 49 444 kronor.

I januari såldes det senaste årets billigaste lägenhet – en trea på Skyttevägen i Munkmora. Den gick för 1 150 000 kronor, drygt 13 600 kronor per kvadratmeter.

Källa: Booli