Om du undrar var tomten har parkerat sin ren och släde, kan Mitt i Värmdö avslöja: I Kyrkparken i Gustavsberg.
Renen, i nästan naturlig storlek, är klädd med granris och dekorerad med ljusslingor. I och vid släden ligger enorma julklappar klädda i mossa och röda band.
– Det här är en av mina favoriter, säger Helena Forslin och klappar om en välmående nallekompis som sitter på marken bland alla paket.
Helena Forslin och Jenny Cederlid från Värmdös tekniska drift är hjärnorna bakom all juldekoration i Värmdö. Här med den fina renen i Kyrkparken.
Eva Tonström
Tomten har satt upp egen brevlåda
Det är hon och kollegan Jenny Cederlid på tekniska driften i Värmdö kommun som ligger bakom alla julutsmyckningar i kommunen. De skapar allt efter eget huvud, med idéer som aldrig slutar komma.
– Det är bara så himla kul, säger hon.
Juldekorationerna dyker upp runt om i kommunen från första advent och varje år har de gjort något nytt, och mer spektakulärt.
Till exempel i år, vid stora granen intill renen, är skyltarna som visar vägen till Nordpolen, Nisses hus och tomteverkstan. Och tomtens brevlåda förstås, där barnen kan lägga sina önskelistor.
– Vi började få små, små önskelistor till Nisses låda under granen, där vi har byggt upp en egen liten värld. Då förstod vi, det behövs ju en riktig brevlåda, säger Jenny Cederlid.
Jenny Cederlid med Tomtens brevlåda för önskelistor, som är ny för i år, liksom skyltarna.
Eva Tonström
Ny för i år är också den jättestora lysande isbjörnen vid infarten till Lugnet. Den ska få stå kvar året runt, förklarar de. Den kom till efter önskemål från Lugnetborna om något som kan lysa upp lite.
– Då tänkte vi temat björn, eftersom det heter Björnskogsvägen, säger Helena Forslin.
Började med snögubben
Och de får mycket positiva reaktioner från Värmdöborna.
– Folk kommer ofta fram när vi jobbar ute och säger hur mycket de uppskattar det vi gör och det är väldigt kul, säger Jenny Cederlid.
Nya isbjörnen som pryder infarten till Lugnet i Gustavsberg.
Eva Tonström
Det startade för sju år sedan, och den första skapelsen var snögubben i rondellen i Mölnvik och julbocken vid fotoparken i Gustavsberg. Efter det kom renen och släden och sedan ”exploderade det”, förklarar de och skrattar.
De tillverkar allt för hand, med lite stöd av kollegor som kan teknik och naturmaterial, och det mesta görs av överblivet material från andra projekt. Till exempel hönsnät och metallstavar, granris och slyträd.
Fyra till sex veckor tar det att bli klara med allt, parallellt med andra arbetsuppgifter.
Kan ni avslöja någon av era kommande idéer?
– Det får bli en överraskning! Men det vi kan säga är det i så fall hamnar någonstans i Djurö-Stavsnäs, det är deras tur. Eller på Ingarö.
Julbocken i Gustavsbergs centrum.
Eva Tonström
Första nallebjörnen som gjordes, i år finns det fler.
Eva Tonström
Jenny Cederlid, Jesper Strömstedt-Hall, Helena Forslin och Tove Äng, gruppchef för parkenheten i Värmdö kommun. "Det är så hög kvalitet på allt de gör", säger Tove.
Eva Tonström
Nisses värld under granen.
Eva Tonström