ANNONS

Värmdös flickor mår dåligt: ”Måste ta tag i det nu”

Jasmin Farid (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Värmdö kommun tycke att kommunen måste göra något att så många högstadieflickor mår dåligt.
Jasmin Farid (M)
Tonårsflickor i Värmdö mår allt sämre. Endast en av fyra känner att de har god hälsa.
– Vi kan inte vänta tills coronapandemin är över – vi måste ta tag i det här nu, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Jasmin Farid (M).
ANNONS

Många flickor på högstadiet i Värmdö känner stress och trötthet varje dag. Det visar undersökningen Ung livsstil som Värmdö kommun har beställt.

Endast 26 procent av flickorna upplever att de har bra hälsa. Flickorna mår betydligt sämre än pojkarna och deras situation har förvärrats de senaste fyra åren. I en undersökning där 19 kommuner deltagit ligger Värmdö i botten när det gäller hur flickorna mår. (Reds anm: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Värmdö är sämst i Sverige, men då antalet deltagande kommuner är så lågt ändrade vi den formuleringen.)

– Det här gör ont i hjärtat att vi ligger sämre till än andra delar av hela landet. Oroväckande och djupt tråkigt.

Vilket ansvar har du som ordförande i kultur- och fritidsnämnden för den här situationen?

– Det är ett stort ansvar som jag tar på fullaste allvar. När vi sticker ut på det här sättet och våra tjejer mår dåligt blir jag verkligen ledsen. Samtidigt är jag glad över att vi har fått reda på det här och kan jobba på åtgärder att lösa situationen.

”Inte öppet i dag”

Tisdagseftermiddag och fotbollsplanen Sjösalavallen i Stavsnäs ekar tom. Bara en kvarglömd jacka på läktaren.

Men några långsparkar bort, utanför allaktivitetshuset Fyrhuset hoppar fyra 11-åringar studsmatta, så att fjädrarna gnäller. Precis som i statistiken är pojkarna i majoritet bland de fysiskt aktiva. Bara en av hopparna är flicka.

Jasmin Farid (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Värmdö tycker att kommunen måste göra något att så många flickor mår så dåligt.

Jasmin Farid vid allaktivitetshuset Fyrhuset i Stavsnäs. När Värmdö kommun upphandlar fritidsgårdsverksamheten här kräver man att uppdragstagaren ska kunna bemöta unga flickor med ohälsa. Foto: Johan Kristensen

– Ni brukar vara ganska många här va? säger Jasmin Farid.

ANNONS

– Ja, men det är inte öppet i dag. Det är öppet på måndagar, torsdagar, fredagar och söndagar, säger en pojke.

– Jag ska göra 15 baklängesvolter, säger flickan och gör 13 stycken innan hon kryper iväg för att hämta andan.

Mindre pengar till kultur och fritid i år

I år satsar Värmdö kommun 2,6 miljoner kronor mindre på kultur och fritid jämför med förra året. Bland annat har pengarna till kulturskolan minskat med 916 000 kronor och pengarna till idrott- och fritidsanläggningar minskade med 300 000 kronor. Däremot har fritidsgårdar och ungas mötesplatser fått 371 000 kronor mer än förra året.

Jasmin Farid tycker att kommunen har gjort rätt prioriteringar.

– Vi har anpassat öppettiderna på fritidsgårdarna efter de dagar som ungdomarna efterfrågar. 

Flickor i skärgården mår sämst

Enligt undersökningen Ung livsstil mår flickorna i Djurö, Stavsnäs och Runmarö sämst. Bara 12 procent upplever att de har bra hälsa.

Varför flickorna i Värmdö mår dåligt är fortfarande inte klarlagt.

– Jag tror att det finns flera olika orsaker men det är tydligt att de som är fysiskt aktiva upplever en bättre hälsa, Jasmin Farid.

✔️44 procent av Värmdös tonårsflickor är fysiskt inaktiva, visar undersökningen. Motsvarande siffra för pojkarna är 35 procent.

✔️ Värmdös flickor är inaktiva i högre utsträckning än flickor många andra av landets kommuner.

✔️51 procent av Värmdös ungdomar är med i en idrottsförening – av dem är 46 procent flickor.

Fritidsgårdar ordnar tjejkvällar

Jasmin Farid framhåller att många måste samarbeta för att problemet ska lösas.

– Det här är en utmaning som vi måste jobba med utifrån socialnämnden, skola, fritidsgårdar, kulturskolan, alla spontanytor och aktiviteter – våra idrottsföreningar är jätteviktiga.

Jasmin Farid (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Värmdö tycker att kommunen måste göra något att så många flickor mår så dåligt.

Jasmin Farid (M) att stillasittande är roten till att många tonårsflickor i Värmdö upplever dålig hälsa. Foto: Johan Kristensen

S-kritik: Inte förvånande

Socialdemokraterna i Värmdö är kritiska till hur majoriteten hanterat frågan om ungas mående.

– Det är inte förvånande att vi ser den här utvecklingen i Värmdö. Det moderatledda styret skär ner på skolan och på fritidsverksamheter som engagerar flickor. Värmdös kulturskola fick sig en ordentlig kalldusch i årets budget, säger Julia Ekedahl-Lotoft 2:e vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och fortsätter:

– Jag blir upprörd. Det räcker inte att konstatera att Värmdös flickor mår dåligt.  Vi Socialdemokrater har föreslagit att en handlingsplan ska tas fram nu med konkreta åtgärder. Det är beklagligt att Jasmin Farid (M) och majoriteten inte ser behovet av detta. Värmdös flickor förtjänar bättre.

julia-ekedahl_lotoft-pressbild

”Kommer att ta tid”

När Värmdö kommun nu upphandlar fritidsgårdsverksamhet till Fyrhuset i Stavsnäs är ett krav att den som ska driva verksamheten kan tackla unga flickors ohälsa.

– Trots corona har vi försökt vara på bollen och inte vänta tills pandemin är över. Det här händer nu och måste hanteras nu. Det handlar om våra barn och unga, våra tjejer. Men det kommer att ta tid.

Så många högstadielever upplever att de har bra hälsa

Loading...

Loading…

Källa: Värmdö kommun

Fakta

Så satsar Värmdö på tjejerna

Fritidsgårdarna på Värmdö ordnar tjejkvällar för att aktivera fler flickor. Kommunen uppmuntrar även föreningar att göra detsamma.

– Vi ger olika bidrag till föreningar som riktar sig till särskilda tjejsatsningar, säger Jasmin Farid.

En annan satsning är Dans utan krav. Kulturskolan står bakom gratisaktiviteten som ordnas på måndagar och torsdagar på Ekvallen för tonårsflickor som vill minska sin stress.

– Fokus är att nå ut till dem genom dans och få dem att må bättre, säger Jasmin Farid.

Hon lyfter också fram hur kommunen har satsat på ”tjejsporter” som ridning. Bland annat genom att rädda kvar ridskolan på Lemshaga för 330 barn förra året och bidra till nya och säkrare ridvägar i bland annat Skevik.

Källa: Värmdö kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.