S: ”Ge Värmdös hyresrätter till Värmdöbor”

Mikael Lindström (S).
Mikael Lindström (S).
Hyresrätter på Värmdö ska inte längre förmedlas via Stockholms bostadskö. Det är ett av Socialdemokraternas löften inför valet i höst.
– Hyresrätter som byggs i Värmdö ska i första hand förmedlas till de som är folkbokförda i kommunen. Det är dem vårt bostadsförsörjningsansvar omfattar, inte alla hundratusentals som står i Stockholms bostadskö, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd i Värmdö.

Efter valet 2014 integrerades Värmdö kommuns bostadskö med Stockholms bostadskö. En av anledningarna var att de Värmdöbor som både stod i Stockholm stads bostadskö och Värmdö kommuns bostadskö skulle slippa dubbla köavgifter.

Planen var att Värmdökön helt skulle upphöra efter fem år, alltså 2019.

Nu går Socialdemokraterna ut med vallöftet att riva avtalet mellan Värmdö kommun och Stockholms bostadskö och återinföra Värmdökön – om partiet kommer till makten efter valet.

Enligt S är många Värmdöbor upprörda över förändringen, som inneburit att hyresrätter förmedlas via Stockholms bostadskö, har lett till färre hyresrätter till mantalskrivna på Värmdö.

– Det är ett dåligt avtal för Värmdöbor som behöver en bostad. Därför vill vi ändra på det. Först när Värmdöbor har tackat nej ska lägenheter förmedlas till personer som inte är mantalsskrivna i Värmdö, säger Mikael Lindström.