Värmdös katthem är redan överfulla

Förra veckan fångade Värmdö katthem in två hemlösa katter. Den ena katten var ytligt skadad på nosen och fick plåstras om.
Förra veckan fångade Värmdö katthem in två hemlösa katter. Den ena katten var ytligt skadad på nosen och fick plåstras om.
Hemlösa katter är ett växande problem på Värmdö – och på hösten brukar det bli ännu värre. Samtidigt är det stor brist på både jourhem och permanenta hem.

Lokaltidningen Mitt i var med när en kattmamma och hennes unge fångades in på Saltarö.

Två par ögon tittar ut när Anki Nyman lyfter på filten som täcker buren. Katterna har precis fångats in på en villatomt på Saltarö för att kunna tas om hand av Anki Nyman på Värmdö katthem.

– Jag har redan fem katter hemma som väntar på nya hem och nu blir det två till med de här, säger hon och pekar på buren.

Villaägaren har haft kattmamman och hennes unge under uppsikt sedan mitten av juli, och för några veckor sedan kontaktade han katthemmet för att få hjälp med att fånga in katterna.

– Jag såg mamman redan i april och de senaste veckorna har jag sett dem nästan varje dag. De har bott i stenröset på min tomt och i morse när jag skulle lägga ut mat så gick mamman först in i buren och så kom ungen efter, säger han.

Värmdö katthem drivs ideellt av fyra personer och är ett av två katthem i kommunen. Föreningen saknar en lokal och är beroende av jourhem.

– Vi skulle väldigt gärna vilja ha en lokal till katterna, den skulle fyllas på nolltid, säger Anki Nyman.

Hon uppskattar att det för närvarande finns ett 30-tal katter som behöver ett permanent boende, både kattungar och vuxna.

– Just nu har vi också ett fall med en person som har dött och lämnat efter sig 14 katter som är i akut behov av nya hem, säger hon.

Även Tasseland, som är det andra katthemmet i Värmdö, har fullt hus.

– Vi har plats för 30 katter och det ringer hela tiden. Den stora ruschen brukar komma fram emot hösten när det blir kallare och katterna söker sig mot bostäderna för mat och värme. Tyvärr finns det många hemlösa katter på Värmdö, säger Carita Henriksson.

Varför är det så?

– Vi har många kattkolonier, det händer ju att folk blir less på sin katt och släpper ut den och så är den okastrerad och då blir de snabbt fler, säger hon.

Katter som söker nytt hem

Namn: Musse.

Ålder: 14 år.

Kön: Hane.

Ankis beskrivning: ”Otroligt mysig herre som älskar kel.”
Namn: Lote.

Ålder: 8 veckor.

Kön: Hona.

Ankis beskrivning: ”Energisk och livsglad tjej som hittades i livräddningsbåten på fartyget M/S Lote.”
Namn: Elin .

Ålder: 4 år .

Kön: Hona.

Ankis beskrivning: ”Vacker och sällskaplig fröken som älskar att ligga i knät.”
Namn: Chousette.

Ålder: 2,5 år.

Kön: Hona.

Ankis beskrivning: ”Lugn och sansad tjej som njuter av livet.”