Värmdös sopavgifter bland de dyraste i länet

I Nacka och Värmdö finns de dyraste sophämtningsavgifterna i länet.
Värmdö har bland de dyraste sophämtningsavgifterna i länet.
Sophämtningsavgifterna skiljer sig åt rejält i länet. Medan innerstadsbor bara betalar 1 500 kronor per år så betalar Värmdöbornas småhusägare nära 2 200 kronor.

– Det är svårt att förstå varför priset skiljer så mycket mellan kommunerna, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas Riksförbund.

De ligger bakom undersökningen som jämför priset på sophämtning i Stockholms län. Och de skiljer sig åt beroende på var man bor.

Miljötänk kan ligga bakom högre avgifter

Nykvarn har länets högsta avgift för sophämtning. Där betalar en småhusägare 2 770 kronor om året i avgift. Det är drygt 1 300 kronor mer än i Stockholms stad där länets lägsta avgift återfinns.

I Värmdö betalar småhusägare 2 190 kronor i avgift, I Nacka 2 118 kronor.

Men varför avgifterna diffar så mycket är svårt att analysera. En anledning skulle kunna vara att såväl Nacka- som Värmdöborna tänker mer på miljön, menar Anna Werner.

– En del av skillnaden skulle kunna bero på att hushållen väljer dyrare alternativ i vissa kommuner, till exempel för att man är mer miljömedveten och villig att betala extra för att kommunen tar emot flera olika fraktioner, säger Anna Werner.

Enligt Villaägarnas Riksförbund borde avgifterna utredas.

– Det kan finnas bra skäl till varför priserna skiljer sig åt, men det borde utredas så att man som konsument förstår vad man betalar för, säger Anna Werner.

Fakta

Nacka dyrast i länet

  1. Nykvarn
  2. Upplands-Bro
  3. Vaxholm
  4. Sundbyberg
  5. Täby
  6. Solna
  7. Österåker
  8. Ekerö
  9. Värmdö
  10. Nacka

Tabellen visar den vanligaste avgiften för sophämtning för en- och tvåfamiljshus i respektive kommun, inklusive moms.

Källa: Villaägarnas Riksförbund