Värmdöstallet drabbat av smittan: ”En mardröm”

Flera hästar i Stockholmsområdet är drabbade av viruset EHV-1.
Flera hästar i Stockholmsområdet är drabbade av viruset EHV-1.
Det smittsamma viruset EHV-1 har konstaterats hos två hästar på Stall Sandös hagar på Värmdö.
Stallet har varit isolerat sedan den 2 februari.
– Det är en mardröm att ständigt vara i ovisshet för det djur man älskar, säger Lotta Nyberg, stallansvarig på Stall Sandös hagar.

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus då det orsakar missfall hos dräktiga ston, finns i två sorter. På Stall Sandös hagar på norra Värmdö är två hästar konstaterat drabbade, en med den icke-neurologiska och en med den neurologiska varianten, vilket Nacka Värmdö Posten var först med att rapportera om. Den sistnämnda är allvarligare och kan vara dödlig.

Enligt Lotta Nyberg, stallansvarig på Stall Sandös hagar, insjuknade hästen med den neurologiska varianten i måndags.

– De första symptomen visades genom att den drabbade hästen blev loj och fick dålig balans, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Den drabbade hästen har stått uppstallad i flera år och har inte tävlat sedan maj 2018. Lotta Nyberg vet inte hur smittan kommit till stallet.

– Den behöver inte ha kommit till oss via någon smittbärare utifrån, utan kan redan ha legat latent hos någon av våra uppstallade hästar utan hästägarens vetskap om att hästen bär på detta virus. Har hästen en gång fått detta virus, så ligger det latent i kroppen och kan blossa upp igen, säger säger Lotta Nyberg.

”Tär på alla”

Sedan den 2 februari har stallet varit stängt och isolerat. Stallar och stallområdet har dock varit avstängda längre efter att flera hästar drabbats av ringorm i januari.

– Eftersom de ringormsdrabbade hästarna inte vistades i ridhuset kunde planerade träningar fortgå fram tills vi fick reda på att en häst hade drabbats av EVH-1, då isolerades hela anläggningen och kommer så att vara tills vi blir friskförklarade.

Stallet har nu vidtagit en rad åtgärder för att få bukt med ringorm och herpesviruset, enligt riktlinjer från veterinär och Statens veterinärmedicinska anstalt. Utöver de dagliga hygienrutinerna med ombyte av kläder och skosanering, handlar det bland annat om att hästarna hanteras av sin ryttare i boxen.

Stallpersonalen har dessutom delats upp så att man inte går mellan stallarna, man använder engångshandskar och desinficerade arbetsskor. Inga täckesbyten görs, för att förhindra smittspridning vid in och uttag från hage. Man väntar nu på provsvar som tagits på ytterligare två hästar som visat symptom på näsflöde och hosta.

– Att bli drabbad av herpesviruset EHV-1 tär på alla, inte minst mentalt. Vi önskar att alla stall därute vidtar alla nödvändiga smittskyddsåtgärder för att slippa få in denna sjukdom till sitt stall. Det är en mardröm att ständigt vara i ovisshet för det djur man älskar, säger Lotta Nyberg.