Här hittar du svampen i Värmdös skogar

Karita Thomé
Inga-Lill Franzén, svampkonsulent, delar gärna med sig av sina svampkunskaper
Efter en torr och sommar med alldeles för lite regn lyser skogens guld med sin frånvaro.
Men än finns chans för Värmdöborna att fylla svampkorgen.
– Nu ber jag till regngudarna, säger svampkonsulenten Karita Thomé.

Hon har bjudit med Mitt i på en privat svampexkursion i Rudans friluftsområde i Haninge. En plats hon en gång om året tar med svampentusiaster på. Allt från barn till pensionärer sluter upp. Och att ta med ungarna ut i skogen är ett hett tips för den som vill ha svamp med sig hem.

– Har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med. Små barn hittar svamp fantastiskt bra, säger Karita Thomé.

”Man blir manisk”

En som vet var svamparna hittas i Värmdö är Inga-Lill Franzén. I 26 år har hon varit svampkonsulent i kommunen och nästan varje dag är hon ute med korgen.

– Man blir manisk nästan i det här med svamp, det är sant alltså, man blir helt galen och bara måste ut och kolla varje dag, det är bara så, säger hon.

”Man blir helt galen och bara måste ut och kolla varje dag”

Men höstens fynd har varit få. Sommaren har varit torr och det knastrar i Värmdös skogar.

– Jag var ute på Vindö, Djurö i söndags och jag hittade lite smörsopp och grynsopp. Det blåser för mycket på Värmdö och det torkar upp skogen ytterligare, säger hon.

Bättre chanser i Nackas skogar

I Nacka däremot, är chansen till svampfynd större.

– I Nacka finns skogar som ligger inbäddade och skyddade från blåst. Så det finns en del soppar, bland annat tegelsopp och fårticka och lite blek taggsvamp, säger Inga-Lill Franzén.

Hon delar gärna med sig av sina bästa svampställen och säger att det, trots vädret, inte är för sent att hitta svamp.

– Jag brukar gå runt Kvarnsjön i Gustavsberg och nu senast var jag ute vid Björkås, där finns de flesta svampar. Men också utefter vägen mellan Djuröbron och Björkås. Och kommer bara regnet så kan man hitta svamp ända in i oktober, säger hon och fortsätter:

– Och trattkantareller, en sådan svamp som kantarellplockarna gillar, kan man hitta ända in i december. Men då är de frusna och måste knäckas av och sedan gå rakt ner i stekpannan, säger Inga-Lill Franzén.

Hitta svampen – på gräsmattan

Själv går hon i skog och mark varje dag, men den som inte orkar sig utanför tomtgränsen eller balkongen och ändå vill ha svamp behöver nödvändigtvis inte leta länge.

– Nejlikbroskskivling kan man hitta på sin egen gräsmatta i Värmdö!, säger Inga-Lill Franzén.
Hennes tips är att lära sig mer än bara hur kantareller ser ut.

– Lär dig tio bra matsvampar så går du aldrig hem med en tom korg, säger hon.