ANNONS

Värmebölja ökar brandrisken

Risken för bränder i skog och mark ökar i takt med värmebölja.
ANNONS

Enligt SMHI kommer vädret att ligga på mellan 25-26 grader nu i veckan och det spås bli en värmebölja i Stockholms län. Just nu råder varken eldningsförbud eller hög brandrisk men det kan komma att ändras om vädret blir varmare.

– En veckas solsken och lite blåst så kan situationen ändras sig ordentligt. Blir det värmebölja kommer vår brandriskprognos att höjas och då kan det bli inskränkningar i hur man får elda, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Små bränder har förekommit runtom i Stockholm, då har det handlat om gräsbränder och små skogsbränder. Räddningstjänsten har lyckats släcka bränderna enkelt eftersom det funnits fukt kvar i marken, men blir det torrare ökar riskerna.

– Det som händer när det blir torrt är att det blir svårare att begränsa elden när man eldar och om man inte har tillgång till vatten. Det sprider sig väldigt fort om man inte kan släcka, säger Roger Magnusson som menar att det kan ta upp till tio minuter för brandkåren att hinna till platsen. Särskilt svårt blir det i oåtkomligare skogsområden.

Han rekommenderar allmänheten att gå in på SMHI för att se var brandrisken finns och att ringa brandförsvarets upplysningsnummer för brandriskprognos 08-721 23 26 för mer information.

Brandrisken är just nu stor i sydöstra Sverige vad gäller kategorin gräsbränder, bland annat i angränsande Södermanlands län.

Fakta

Så här undviker du eldsvåda

Kolla in hur brandriskprognosen ser ut och om eldningsförbud gäller.

Se till så att det finns vatten tillgängligt där du eldar.

Elda i en iordningsställd plats vid exempelvis en badplats.

Undvik att elda med en engångsgrill på torr mark eftersom foliet upphettas och gör att torrt gräs fattar eld snabbt.

På SMHI:s hemsida hittar du information om var brandrisken är stor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.