ANNONS

Värmen ska mätas i varenda lägenhet

Familjebostäders lägenheter i Rågsved har fått individuella temperaturmätare. Syftet är att spara energi och samtidigt vara säker på att det inte är för kallt.

Men en del boende oroar sig för integriteten.
ANNONS

Efter den senaste veckans strömavbrott och snökaos i söderort är det nog många som värdesätter att det är varmt i lägenheten.

För att säkerställa inomhustemperaturerna och samtidigt minska energislöseriet har Familjebostäder börjat installera så kallade individuella temperatur-mätare i vissa av husen.

Tanken är att 25 procent av Familjebostäders bestånd ska mätas – däribland lägenheterna på Vallhornsgatan i Rågsved.

– Vi ska energieffektivisera hela vårt fastighetsbestånd och samtidigt säkerställa att vi ger våra hyresgäster den utlovade temperaturen. Just i Rågsved är det hus där vi har felanmälningar för att det är för kallt och då vill vi mäta hela huset, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

Det går till så att mätare installeras i hallen i lägenheterna och en gång var femtonde minut, med hjälp av trådlös teknik, skickas informationen till en databas, som sammanställer kurvor över den verkliga temperaturen i huset.

På så sätt kan man lättare identifiera var det är för varmt eller för kallt och vad det kan bero på.

Men några av hyresgästerna på Vallhornsgatan som Lokaltidningen Mitt i har pratat med är oroliga för att informationen ska komma i orätta händer.

– Integriteten sätts ur spel, de får en kurva över ens dag – när man ser på tv, lagar mat och duschar. Efter en månad går det att se exakt hur du lever och det kan komma i händerna på inbrottstjuvar, säger en boende som vill vara anonym.

Men enligt Familjebostäder är nätet säkert och all information avkodas så att den inte går att härleda till specifika lägenheter – man tittar på resultat för hela fastigheter.

ANNONS

Dessutom är mätarna inte permanenta utan kommer att flyttas när en fastighet är ”färdigmätt”.

Datainspektionen har inte lagt märke till några problem som har uppstått till följd av temperaturmätarna.

Men myndigheten följer utvecklingen och säger generellt att det kan finnas en risk med att samla in information om folks vanor.

– Om säkerheten är dålig kan informationen komma i orätta händer. Det kan även finnas storebrorsproblem med att ha stora databaser, allt från att polisen vill ha information till att man kanske får mycket schampooreklam plötsligt, säger Mikael Ejner, IT-säkerhetsspecialist på Datainspektionen.