Värmeslag under renoveringen

Marcos Mella och Elizabeth Qyanedel tycker att köket är olidligt varmt på grund av plasten över fönstren. De undrar också när de försenade balkongerna ska bli klara. Byggledarens förklaring är att alla balkonger ser olika ut, så att man varit tvungen att beställa specialdelar.
Marcos Mella och Elizabeth Qyanedel tycker att köket är olidligt varmt på grund av plasten över fönstren. De undrar också när de försenade balkongerna ska bli klara. Byggledarens förklaring är att alla balkonger ser olika ut, så att man varit tvungen att beställa specialdelar.
Renoveringen av miljonprogrammet i Botkyrka har fått en trög start.

Nu har flera hyresgäster tröttnat.

– Vi borde få kompensation för detta, säger Marcos Mella.

Tidigare i år gick startskottet för renoveringen av 8 000 lägenheter hos Botkyrkabyggen. Men upprustningen av det första huset i Storvreten, som är ett pilotprojekt för det kommunala bostadsbolaget, har fått en trög start.

– Vi ligger cirka fyra månader efter tidsplanen. Jag förstår om folk är frustrerade, säger Fredrik Linden, byggledare på Metrolit som fått uppdraget av Botkyrkabyggen.

När Lokaltidningen Mitt i kommer till huset ropar en hantverkare på en byggställning till en person på marken att de varit till samma lägenhetsfönster och lagt ny plast som täcker fönstren fyra gånger. De som bor i lägenheten ska ha skurit upp den.

På Odlingsvägen 20, det första trapphuset som började renoveras i huset, bor Marcos Mella och Elizabeth Qyanedel. De kan liksom andra hyresgäster inte gå ut på balkongen än och fönstren är inplastade mot hela baksidan. De är liksom många andra hyresgäster frustrerade.

– På dagen är det så varmt att vi inte kan sitta i köket, säger Elizabeth.

Paret berättar att ett barnbarn till dem ramlat i entrén som ännu inte är klar.

– Det är ofta mörkt i entrén och ute på gården är det mörkt. Vem tar ansvar om det händer en olycka? säger Marcos Mella.

De berättar också om oljud och om lukt från avlopp i trapphuset. Marcos Mella tycker att mycket har blivit fel och att informationen till de boende varit bristfällig.

– Det är svårt att få svar på när saker ska bli klara, säger han.

Fredrik Linden har svarat Marcos Mella att de första balkongerna kan komma att vara klara om fyra veckor om allt går som det ska. Men Fredrik Linden är medveten om att renoveringen kantats av problem.

– Verkligheten har inte stämt överens med ritningarna när det gäller takstolarna och vi har fått bila bort massor av betong för att komma åt ventilationstrummorna. Ute på gården fick vi jobba med att spränga bort berg för att kunna börja bygga tvättstugan.

Byggledaren förstår att de som bor i husen är frustrerade.

– Den här arbetsplatsen är inte till för tredje man. Sedan Botkyrkabyggen insett detta har de jobbat stenhårt för att evakuera boende till andra hus under renoveringstiden.

Enligt de ursprungliga prognoserna skulle allt arbete ha varit klart i år. Men vintern hinner nu komma emellan innan alla markarbeten är klara. Det betyder att arbetena med att få klart allt utomhus fortsätter i vår.

Enligt Botkyrkabyggen kan det bli fråga om avdrag på hyran i efterhand för renoveringstiden och förseningar som gör att hyresgästerna inte kan utnyttja lägenheten. Balkongerna är en punkt som Botkyrkabyggen ska ta upp.

– Det kommer att tas ett beslut om kompensation för den tid som balkongerna varit avstängda senare i höst, då arbetets omfattning är klar, säger Sara Thörn, pressinformatör vid Botkyrkabyggen.

Hyresgästföreningen har en grupp som följer renoveringen.

– Vi kommer att utvärdera det här. Först när bygget är klart kan det bli fråga om kompensationer, säger Kim Lindholm, ordförande för Hyresgästföreningen i Botkyrka/Salem.

Jag förstår om folk är frustreradeFredrik Linden byggledare

Fakta

Hyresgäster kan få kompensation

Om en hyresgäst inte kan använda delar av sin lägenhet eller störs på andra sätt kan det ge rätt till nedsättning av hyran enligt en lista som Hyresgästföreningen i Sverige arbetar utifrån. Några exempel:

Balkongen: 5 procent.

Vibrationer: 10–35 procent.

Lukt: 10–35 procent.

Buller: 10–35 procent.

källa: Hem & hyra