ANNONS

Värmeverket invigt – snart kan det sluta smälla

Fortums verk i Hjorthagen i april 2016.
Fortums verk i Hjorthagen i april 2016.
På måndagen invigdes nya värmeverket i Hjorthagen officiellt.
ANNONS

Bygget av Fortums nya biokraftvärmeverk vid Hjorthagen har varit kontroversiellt. Två personer har dött under bygget och närboende i Hjorthagen har flera gånger klagat på höga ljud från verket. I oktober lade sig ett stort rökmoln över Hjorthagen vilket väckte obehag hos många boende i området.

Miljöförvaltningen krävde då svar från Fortum om vad som hände, men staden lade ner ärendet och köpte Fortums förklaring om att röken var ofarlig.

Men nu är alltså verket officiellt invigt efter en ceremoni på måndagen. Men snart kommer det att ställas av igen under sommaren för att Fortum ska kunna slutföra de allra sista arbetena innan det tas i kommersiell drift i höst. Då värmeefterfrågan ökar igen.

Hur kommer de boende påverkas av att verket är invigt?

– De bör inte påverkas alls. Under april har det varit några oplanerade stopp som inneburit ångutsläpp och höga ljud. Det beklagar vi verkligen. Samtidigt kan det tyvärr vara en del av driftsättningsprocessen när många tester måste utföras, säger Viktoria Raft, presschef på Fortum Värme.

Kommer det komma ljud och rök från verket framöver?

Dessa oplanerade stopp ska inte vara en del av den normala driften till hösten och närboende bör alltså inte störas av höga ljud. Lite ånga över tak kan dock förekomma liksom det redan gör ibland över det befintliga Värtaverket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.