Varnar för profilkapare

Polisen Lars Minnedal jobbar mot bedrägeri. På Facebooksidan Polisen bedrägeri läggs dagligen tips, råd och varningar ut.
Polisen Lars Minnedal jobbar mot bedrägeri. På Facebooksidan Polisen bedrägeri läggs dagligen tips, råd och varningar ut.
Om en vän på Facebook ber om hjälp med ett bank­ärende – se upp! Det kan vara en bedragare som vill länsa ditt konto.

Nu åtalas en 21-årig Sollentunabo för att ha agerat målvakt åt just en sådan Facebookkapare.

Förra våren fick Marie ett meddelande på Facebook från sin brors flickvän. Hon behövde hjälp med ett bankärende och Marie hjälpte henne med koder från sin bankdosa.

– Jag var jättestressad och på väg hemifrån. Jag tänkte inte så mycket just då, säger hon.

Vad Marie inte visste var att en bedragare hade kapat vännens ­Facebook. Maries konto tömdes på pengar – 146 000 kronor.

– Det var ett arv efter en släkting. Det är klart att jag haft tankar om att spara dem för att i framtiden köpa en lägenhet eller så, säger Marie.

Polisen har inte lyckats hitta personen som lurade Marie, där­emot mannen, en 21-åring från Sollentuna, som hade det bankkonto dit hennes pengar fördes över. Han har nu åtalats för penninghäleri.

Lars-Inge Franksson, polis på bedrägeriroteln i norrort har utrett fallet. Han menar att 21-åringen är en typisk målvakt.

– Det är inte han som utför grovarbetet, men han frontar utåt och får ta smällen. Det är han förmodligen väl medveten om, säger han.

För polisens del går det lätt att utreda ena halvan av brottet. Målvakten tar hela smällen, men kaparen går fri.

– Svårigheten är att komma åt dem som ligger bakom. Sannolikt får målvakten betalt för det här och vet att han inte får något hårdare straff, säger Lars-Inge Franksson.

Samma bild ger åklagaren i fallet, Tomas Mattsson.

– För häleri eller penninghäleri är påföljden villkorlig dom och böter. Här handlar det om ett upprepat beteende så jag kan tänka mig att straffvärdet ligger på fyra fem månader i fängelse, säger han.

Marie har också yrkat på att 21-åringen ska betala skadestånd på 146 000 kronor – så mycket som hon förlorade.

Den misstänkte mannen har ännu inte fått någon försvarare och datum för rättegång är inte satt.

Varje år anmäls cirka 130 000 bedrägerifall. Antalet ökar med ungefär 15 procent årligen. Polisen satsar därför extra för att stävja brottsligheten och en ny avdelning, nationellt bedrägericenter, har bildats inom polisen. En av dem som jobbar där är Lars Minnedal.

– Människor är fortfarande inte vana vid de här brotten. Många är inte på sin vakt på facebook och andra ställen och har för stort förtroende för att polisen kan lösa det här eller att banken betalar tillbaka pengarna, säger han.