Varnar för ”vårdkollaps” när Nya Karolinska öppnar

Nya Karolinska sjukhuset öppnar i slutet av 2016. Bygget beräknas kosta sammanlagt 18,5 miljarder kronor.
Nya Karolinska sjukhuset öppnar i slutet av 2016. Bygget beräknas kosta sammanlagt 18,5 miljarder kronor.
55 000 patienter ska fördelas på Stockholms sjukhus när Nya Karolinska sjukhuset öppnar i vinter. Nu höjs röster som varnar för fullbeläggning på akutmottagningar och kaos inom ambulanssjukvården.

"Jag är rädd att vi kommer få se en vårdkollaps", skriver Anders Karlsson, före detta ambulanschef i Stockholm.

När Nya Karolinska sjukhuset öppnar minskar antalet patientplatser från 80 000 till 25 000. De kvarvarande akutpatienterna, omkring 50 000, ska fördelas på Södersjukhuset, Danderyd och S:t Görans sjukhus.

För att klara av den ökade belastningen krävs omfattande ombyggnationer. En sak som är lättare sagt än gjort, visar det sig. De nya akutmottagningarna på Södersjukhuset och S:t Görans sjukhus har försenats på grund av överklaganden och risken är att de försenas ytterligare, visar en rapport av landstingets revisorer.

Nu reagerar Anders Karlsson, före detta chef för ambulansdirigering i ambulanssjukvården i Stockholm, med skarp kritik.

”På Södersjukhuset har inte ens spaden kommit i jorden. I min värld bygger man huset innan man flyttar in”, skriver han i en debattartikel i Dagens Medicin.

Enligt landstinget ska det ökande trycket lösas med fler närakuter och geriatriska vårdanstalter. Ett orealistiskt mål, enligt Anders Karlsson.

”Vilka närakuter och geriatriska enheter menar ni? De som finns i dag är oftast fullbelagda och de tilltänkta närakuterna finns ju inte!”, skriver han.

Han ser också betydande risker för fler sekundärdirigeringar, vilket innebär att patienter skickas mellan olika sjukhus.

”Jag är rädd att vi kommer få se en vårdkollaps i Stockholms län nu i vinter”, skriver han.

Mitt i väntar på en kommentar från hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schötts (M).