Min lokala hjälte

Varnar för svaga isar

Medlemmar i Danderyds Långfärdsskridskoklubb på utfärd.
Medlemmar i Danderyds Långfärdsskridskoklubb på utfärd.
Sigge Wikander
Sigge Wikander är van långfärdsskridskoåkare.
Isarna i Danderyd är fortsatt tunna efter värmen runt jul och nyår.
– Man ska absolut inte ge sig ut på dem utan erfaret sällskap, säger Sigge Wikander, från Danderyds långfärdsskrinnare.

Den som är sugen på att snöra på sig skridskorna och ge sig ut på isarna gör bäst i att ha lite tålamod, enligt Sigge Wikander.

– Isarna blev snabbt sämre under värmedumpen här runt jul. Jag har sett några som varit ute, men det är ingenting man släpper ut allmänheten på. Det är inte säkert. Det var ju en incident vid Garnsviken i dagarna, när några skridskoåkare gick genom isen, säger han.

Åk aldrig ensam

Sigge Wikander poängterar vikten av att aldrig ge sig ut på isen ensam – även om isarna skulle bli tjocka. Det räcker inte heller att bara vara två personer.

– Man ska alltid vara minst tre personer som kan hjälpas åt om något skulle hända. Det är också viktigt att ha isdubbar, en ispik, räddningslina och en ordentlig ryggsäck med grenrem, annars glider den lätt av när man hamnar i vattnet.

Han nämner tre saker som man bör tänka på lite extra – innan man ger sig ut på isen: kunskap, sällskap och utrustning.

– Om man är ovan ska man alltid ha med sig en ispik och känna sig fram. Då hugger man hål i isen och ser efter, den bör alltid vara åtminstone 10 centimeter tjock, säger han.

Ha tålamod – isarna kommer

Bara kylan håller i sig tror Sigge Wikander att det kommer att bli riktigt fina isar för Danderydsborna att åka på.

– Det var fantastiskt fina isar i december eftersom det inte var någon snö, och eftersom snön tidigt i november kylde ner vattnen ordentligt. Om det fortsätter vara kallt blir det nog så igen, säger han.

Den 16 januari klockan 19.00 håller Danderyds långfärdsskrinnare en välkommenkväll i Danderyds församlingsgård, där de bland annat informerar om issäkerhet. Den som är nyfiken på långfärdsskridskor kan anmäla sig på iskunskap@dls.skridsko.net.