ANNONS

Polis varnar: Tramadol kommer att skörda liv

På Plattans öppna drogscen sker försäljningen av tramadol helt ogenerat.
På Plattans öppna drogscen sker försäljningen av tramadol helt ogenerat.
Ett vanligt smärtstillande preparat pekas ut som nästa samhällskatastrof. Nu varnar polis och myndigheter för tramadolet i Stockholm.
– Jag hoppas verkligen att vi slipper se den utveckling som vi sett i USA, för då kommer vi att behöva begrava många framöver, säger polisen Lennart Karlsson.
ANNONS

På Plattan sker försäljningen av tramadol helt öppet. Polisen träffar på det narkotikaklassade, smärtstillande preparatet, som skrivs ut efter en enkel operation så gott som dagligen. Efter att ha ätit tramadol är det dock många som fastnar i missbruk eftersom substansen är starkt beroendeframkallande.

– Problemet är att människorna som blir beroende faktiskt tycker att de har ont När de äter dom de här tabletterna  blir smärtan bättre. Sen går det ett tag och då får de ont igen och måste ta större doser, säger Lennart Karlsson, polis.

Enligt honom har liknande situationer uppstått tidigare, bland annat i USA och den så kallade opioidepidemin, då läkare skrev ut fler och fler tabletter till sina patienter.

Lättvindiga förskrivningar av smärtstillande ledde till att folk blev heroinister

Lennart Karlsson, polis

– Lättvindiga förskrivningar av smärtstillande ledde till att folk blev heroinister, säger Lennart Karlsson.

På tio år har mängden tramadol som varje person får utskrivet ökat med över 30 procent, även om antalet förskrivningar gått ner sedan läkemedlet narkotikaklassades 2012. Det visar siffror från Socialstyrelsens statistik som Mitt i bearbetat.


Färre recept men fler tabletter per person

Under genomgången av Socialstyrelsens statistik framgår att antalet förskrivna uttag av läkemedlet tramadol har minskat i Stockholm, samtidigt visar statistiken att antalet uttag per person har ökat liksom antalet tabletter per person.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS

När toleransen ökar och tramadolet inte längre räcker till, blir nästa steg att söka sig till starkare läkemedel, som fentanyl som i en viss dosering är identisk med heroin.

Läkare hotas att skiva ut tabletter

Enligt Lennart Karlsson eskalerade problematiken i USA då de ville ha en kostnadseffektiv vård genom att lägga ner kliniker med samlad kompetens som sjukgymnaster, läkare, psykisk vård.

– I stället för att lösa problem långsiktigt började man skriva ut medicin lättvindigt för att lösa problem. Det var ju där det brakade i det amerikanska samhället och det är där det sannolikt kommer att braka i vårt samhälle om vi inte är med i matchen. Jag har sett några fall där personer som börjat med läkemedelsmissbruk hemma, kommer ner på den öppna drogscenen för att skaffa läkemedel och heroin.


KONTAKTA OSS: Har du eller någon du känner erfarenhet av Tramadolberoende?
Hör gärna av dig till Mitt i:s reporter Jill Eriksson


Annika Ljung jobbar vid Södermalmspolisen och känner också väl till problemet med opioider som tramadol.

– Många gånger har man kanske skadat sig i en trafikolycka och så har man dragit till ryggen och får inte den hjälp man behöver och så börjar man självmedicinera, säger hon.

Enligt Annika Ljung finns det läkare som skor sig på missbrukare genom att ta emot pengar för att skriva ut recept på just tramadol.

Åtal väcks mot knarkläkare

I november väntas åtal väckas mot en manlig läkare, tidigare hemmahörande i Spånga, som misstänks ha skrivit ut narkotiska preparat till ett värde av 11 miljoner på två år.

Det var Expressen som var först att berätta om mannen som anmäldes av Stockholms läns landsting förra året. Mannen ska också vid 14 tillfällen ha anmälts till IVO av läkarkollegor och apotekspersonalen sedan läkarens förskrivningar varit ”extrema”. Mannen påstår sig ha blivit hotad att skriva ut.

– De ärenden som jag har följt är en kombination av att läkaren har tappat kontrollen lite grann och någonstans upptäckt att de kan tjäna en slant extra. Och så finns det säkert fall där patienter hotar läkaren, säger Lennart Karlsson.

Samtidigt som antalet recept per person alltså ökar så är införseln av tramadol i Sverige också enorm.

– Det är helt fantastisk hur mycket vi tar i beslag, som kommer med post och som vi tar från alla möjliga länder, säger Anders Edström vid Tullverket.

Enligt honom har tramadol har funnits på tullens radar ett tag, men mängden har ökat rejält på sista tiden.

Så fort tullen hittar ett nytt flöde stannar smugglingen av för en kort stund, men det dröjer ofta inte länge innan narkotikasmugglarna hittar en ny väg in.

– Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att vi slipper se den opioidutveckling som vi sett i USA för då kommer vi att behöva begrava många framöver, säger Lennart Karlsson.

”Ett tveeggat svärd”

Enligt honom är medicinerna är ett tveeggat svärd. Å ena sidan är opioiderna den bästa smärtlindringen vid svåra smärttillstånd och vid palliativa vård till följd av till exempel cancer. Men samtidigt som de hjälper mot åkommor så riskerar de att stjälpa i andra änden.

– Den här frågan som du belyser nu kan bli en av de viktigaste samhällsfrågorna vi har framför oss, säger Lennart Karlsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.