Varning för bluffande sotningsföretag

Ett blufföretag härjar i Stockholm som tar dubbelt betalt för att sota hemma hos dig.
Ett blufföretag härjar i Stockholm som tar dubbelt betalt för att sota hemma hos dig.
Kanske har du fått ett samtal från sotare som säger att det är dags för dem att komma hem till dig och sota din skorsten? Nu har en varning gått ut till allmänheten att vara på sin vakt då ett blufföretag härjar i hela Stockholms län.

För ett par dagar sedan gick det ut en varning till allmänheten att vara på sin vakt kring ett blufföretag som ringer upp kunder och bokar in tider för sotning. Problemen har varit stora i Järfälla den senaste tiden, men berör många fler kommuner än så.

Det är inte ett fritt val att välja sotningsentrepenör utan detta är något som görs genom kommunen. Men detta blufföretag har hittat ett sätt att komma runt detta.

– De ringer runt och säger att det är dags för sotning, men uppger inte att de inte ringer från kommunen. Många tror att det är lagkrav, men det är det inte. De inriktar sig på kvinnor och äldre människor. När kunderna väl blivit förstådda med att det inte är kommunen som hört av sig, går det inte att ringa tillbaka och inte att avboka tiden, säger brandkåren Attundas distriktschef, Per Jonsson.

Han berättar också att det handlar om ett företag med personer som faktiskt kan yrket, men att det inte är kommunens sotare och att de kräver dubbelt betalt i jämförelse med vad kommunerna tar – vilket i sig är olagligt.

Per Jonsson säger att företaget byter namn väldigt ofta och att det på så sätt är svårt för misstänkta fastighetsägare att hålla koll på dem.
– Det är olagligt på det viset att de inte uppger att det inte är kommunens sotare utan det är något som kunderna tror. Något man kan tänka på är att kommunens sotare inte ringer utan i stället skickar brev.

Hur tycker du att personer som får ett misstänksamt samtal ska agera?
– Dels kan man fråga vilket företag det är som ringer, man ska framför allt gå in på kommunens hemsida och titta vad sotaren heter i sin egen kommun. Har man blivit utsatt för dem och försöker nå dem och de inte svarar, då är mitt tips att helt enkelt inte släppa in dem.

Enligt distriktschef Per Jonsson går de bluffande sotarna från område till område och vad han vet har de nyligen setts till i Järfälla men också Upplands Väsby, Haninge och Huddinge. Han säger också att om de följer mönstret, kommer de att dyka upp i nya kommuner inom kort.

Finns det ingenting polisen kan göra?
– Nej, ingenting. Det är svårt att komma åt dem. Det vi gör är att vi informerar. Stockholms län gick ut via TV4 och pratade om detta. Detta är inte något litet problem i några få kommuner utan berör hela huvudstaden. På vissa ställen som Haninge och Huddinge är det jättestora problem just nu.