ANNONS

Varning för alger vid flera Västerortsbad

Algblomningen är igång i Mälaren och de som tänker sig ett dopp vid någon av Västerorts badplatser bör hålla koll på siktdjupet. Är vattnet rejält grumligt är det hälsosammare att stanna på land.
Algblomningen är igång i Mälaren och de som tänker sig ett dopp vid någon av Västerorts badplatser bör hålla koll på siktdjupet. Är vattnet rejält grumligt är det hälsosammare att stanna på land.
Flera bad i Västerort har drabbats av algblomning. Staden har satt upp informationsskyltar där allmänheten manas till försiktighet.

Än så länge är det ofarligt att bada.
ANNONS

Den tidiga algblomningen i Mälaren upptäcktes den 20 juni. Då var fyra badplatser i Västerort drabbade; Lövstabadet, Hässelby allmänna bad, Kanaanbadet och Maltesholmsbadet.

När Stockholm stads vattenkontrollanter gjorde en ny inspektion i tisdags var vattnet fortfarande grumligt. Man eftersom sikten fortfarande är rätt så bra, mellan 2 och 2,5 meter, är bedömningen att det än så länge är ofarligt att bada.

– Om vattnet blir grumligare och siktdjupet mindre än en meter bör man dock se upp, säger hälsoskyddsinspektören Danuta Persson.

Informationsskyltar om algblomningen har under veckan satts upp vid badplatserna.

Nya observationer kommer att göras på måndag. Dock sker ingen provtagning eftersom vattenomsättningen i Mälaren är för stor för att det ska ge ett tillförlitligt resultat.

Om algblomningen har förvärrats stängs baden av och skyltar där människor avråds från att bada sätts upp.

– Vi vill inte väcka panik. Algblomning är en naturlig process. Men vissa sorters alger kan vara farliga för små barn som oavsiktligt sväljer vatten och för personer med hudsjukdomar, säger Danuta Persson.

Ett grumligt vatten behöver inte vara synonymt med giftalger. Det är nämligen inte alla alger som producerar toxiner.

Men att avgöra vilka alger som är farliga är svårt.

ANNONS

– Vem vill doppa sig när det ligger en tjock hinna över ytan? Jag tror att de flesta människor är tillräckligt smarta för att undvika det, säger Danuta Persson.

I samband med observationerna på måndag tas även vattenprover för att titta på om det finns farliga bakterier som E-coli i vattnet.

Dessa prover tas minst sex gånger per säsong.

Stockholms stad kommer under veckan även att ta algprover vid badplatser i Brunnsviken och Trekanten, samt vid Hökarängsbadet, Farsta Strandbad och Långsöbadet.

– Sjöar är känsligare eftersom de även matas av näringsämnen som kväve från omkringliggande marker. Det kan snabbt växa till höga halter av giftalger, säger Danuta Persson.

Fakta

Kan orsaka diarréer

Algblomning uppstår när plankton massförökas. Vattnet blir blågrönt eller brunt och sikten kan vara mindre än en meter.

Undvik att bada vid tydliga tecken på kraftig algblomning. Vissa alger kan ge hudirritation, illamående och diarré.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.