Varning för paketbluffare i Vasastan

I juletid är det många som skickar paket med posten. Men Vasastadsbon Ingrid Larsson vill nu varna för blufförsök i samband med detta.
I juletid är det många som skickar paket med posten. Men Vasastadsbon Ingrid Larsson vill nu varna för blufförsök i samband med detta.
"Vi har paket till dig här på posten. Jag kan komma förbi så att du kan skriva på avin."

Men den bluffen funkade inte på Ingrid Larsson i Vasastan. Nu vill hon varna andra äldre.

Det var i onsdags som Ingrid Larsson blev uppringd av en man som påstod sig jobba på posten. Han sa att de hade fått in ett litet paket till henne och att han kunde komma förbi så att hon kunde skriva på avin.

– Jag fattade ingenting, för jag hämtar mina paket själv även om jag snart är 80 år, säger Ingrid Larsson.

Hon anade oråd och mannen kom ingen vart. Nu vill hon varna andra för liknande försök.

– Jag tänker på alla gamla här i Vasastan som kan råka illa ut.

Att postanställda kommer hem till kunderna med avier förekommer inte.

– Däremot kan vi förstås leverera paket om de inte är för stora, säger Hans Adving, brevbärare på Dalagatans postkontor.

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter har inte hört talas om just det här tillvägagångssättet tidigare.

– Men om man har råkat ut för det ska man absolut höra av sig. Då kan vi gå ut och varna på bred front, för brott mot äldre är prioriterat.

Han uppmanar äldre att vara försiktiga med att öppna dörren för okända och att hålla för handen när de knappar in pinkoden i affären.

Vad är annars det vanligaste sättet att lura äldre?

– Att man knackar på och utger sig för att vara från hemtjänsten, rörmokaren eller till och med Riksbanken. En person går in och låtsas knacka rör eller uppehåller den äldre på andra sätt medan en annan person går runt och stjäl. Och det har mer och mer gått över till att de vill ha kort och pinkod.