ANNONS

Varning för pilregn!

På lördag viner pilarna genom luften i Runö.
På lördag viner pilarna genom luften i Runö.
På lördag väntas kraftiga skurar av pilar falla på Runö i Österåker. Anledningen: en historisk bågskytteklubb håller tävling.
ANNONS

– Det blir den första riktiga tävlingen i historiskt militärt bågskytte i Sverige, säger Henrik Arnstad, journalist, författare och tillika kassör i bågskytteföreningen Sagittarii Holmiae, Stockholms långbågsfänika.

– Allmänheten är välkommen att komma och titta på.

Föreningen spänner inte vilka bågar som helst utan är specialiserad på engelska långbågar, berömda för sin goda verkan under hundraårskriget (1337-1453).

Men dem fällde engelsmännen drösvis med franska riddare. Så effektiva var de att engelsmännen inte riktigt velat släppa dem. I stället ingår Sagittarii Holmiae i Fraternity of St George, en engelsk förening för långbågar som räknar sina anor till 1509.

– Det är vår moderklubb. Vi reser ofta till England. Förra året när man firade jubileum över slaget vid Azincourt 1415 fick vi komma till drottningens privata park vid Windsor castle och skjuta, säger Henrik Arnstad.

Speciellt med de berömda pilbågarna av idegran är att de är kraftfulla och skjuter tunga pilar långt, uppemot 300 meter som längst. På lördag blir det kortare skjutavstånd – maximalt 150 meter. Det kan jämföras med vanligt tävlingsbågskytte som sker på avstånd upp till 90 meter. Dessutom användes långbågarna ofta för att skjuta indirekt genom att skyttarna riktade sina vapen snett uppåt och avfyrade pilarna i en vid båge mot målet.

Sagittarii Holmiae har ett 40-tal medlemmar. Tävlingen ”Saint Erik at the Marks” på fälten söder om Runö kursgård startar 13.00 på lördag. För en avgift får även åskådare provskjuta med pilbågarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.