Varning för pollen – nu startar högsäsongen

Laura Kvissberg och Sofie Lagumdzija trotsar pollenrisken i Skytteholmsparken. Båda lider av hösnuva och garderar sig med mediciner för att lindra symptomen.
Laura Kvissberg och Sofie Lagumdzija trotsar pollenrisken i Skytteholmsparken. Båda lider av hösnuva och garderar sig med mediciner för att lindra symptomen.
Host och snörvel! Nu är det högsäsong för en ­årlig plågoande: pollen.

Björken är en av våra värsta pollenspridare och runt den 20 april slår den ut i blom, spår Pia Östensson, biolog på pollenlabbet.

– Jag känner inte av det än men kommer att göra det snart, när björken sätter igång, säger Laura Kvissberg som strosar genom Skytteholmsparken med sin vän Sofie Lagumdzija.

För Sofie Lagumdzija har pollen­allergin redan slagit till.

– Jag är täppt i näsan och det kliar i ögonen, säger hon.

Båda tar till receptfria mediciner för att lindra symptomen.

– Jag äter alla möjliga mediciner. Och så duschar jag och tvättar håret varje morgon och håller fönstren stängda, säger Sofie Lagumdzija.

För pollenallergiker är vårens intåg inte bara härligt. Det innebär månader av nästäppa, kliande röda ögon, huvudvärk, snuva och hosta. För att inte nämna trötthet.

Pollenallergi har ökat de senaste 20 åren och enligt Astma- och allergiförbundet är en femtedel av befolkningen drabbad.

I år startade pollensäsongen extra tidigt, tack vare den milda vintern. Al- och hasselplågan verkar ha lagt sig för den här gången.

– Just nu blommar sälg och alm som folk kan känna av. Björk är vanligast i slutet av april, säger Pia Östensson som är biolog Naturhistoriska riksmuseets pollenlabb.

Fjolåret blev en rysare när björk­pollennivåerna slog rekord. I år kan de som känner av just björk pusta ut en smula – säsongen ser ut att ”bara” bli normal.

– Det lär inte bli jättemycket björkpollen som förra året. När det varit ett år med höga halter är det vanligt att året efter blir lugnare. Blommorna orkar helt enkelt inte producera lika mycket pollen, säger Pia Östensson.

Men den milda vintern gör att sommarplågan gräs i stället kan bli värre än vanligt.

– Det har varit mycket barmark i år och gräset har fått mer tillgång till ljus, säger Pia Östensson.

Men hur ser det ut med trädbeståndet i Solna, finns det platser som är fredade från en viss typ av träd? Lokaltidningen Mitt i ringde upp stadsträdgårdsmästaren Nils Forsberg.

– Björk finns utspritt överallt, det går inte att peka på ett björkfritt område. Och det finns mycket ek och hassel runt Brunnsviken. I centrala Solna finns också mycket ek, säger han.

Enligt Pia Östensson händer det att pollenlabbet fångar upp pollen som färdats ända från kontinenten, så något gömställe för allergiker blir svårt att hitta.

– Självklart är det mer pollen i närheten av ett stort bestånd men pollen kan ta sig långt, särskilt björk.

Märker du av att pollensäsongen dragit igång?

Anders Olsson, Solna:

– Jag har ingen pollenallergi så jag har inte känt av någonting.
Amrit Brar, 
i Solna för en fika:

– Ja, det kanske jag har. Det är lite svårt att säga men jag nyser rätt ofta fastän jag inte är förkyld.
Jenny Nilsson med sonen 
Jonathan, Solna:

– Nej, det är det ingen av oss som gör. Och tack gode Gud för det!
Oscar Alderete, Solna:

– Ja, jag misstänker att jag är pollenallergisk för jag har blivit snuvig och nyser en miljard gånger. Men det är inget jag kollat upp och jag tar inga mediciner heller. Jag har vant mig.