Varning för svaga isar – nytt drunkningstillbud

Varning för svaga isar
Varning för svaga isar.
Isarna är svaga runt om i länet, och flera kommuner och Issäkerhetsrådet avråder nu allmänheten från att ge sig ut på isarna.
Under onsdagen avled en person efter att ha gått genom isen på Mälaren.

Bland annat Stockholm stad och Huddinge kommun går nu ut och varnar för svaga isar. Samtliga isbanor på sjöarna i kommunerna håller också stängt.

Det är det varma vädret som har lett till att isar i hela Stockholmsregionen är svaga, och under de senaste dagarna har flera drunkningstillbud inträffat. Senast i dag avled en person efter att ha gått genom isen vid Färingsö på Ekerö. Ytterligare två personer föll också i när de försökte rädda personen, rapporterar Aftonbladet.

Även Issäkerhetsrådet uppmanar till försiktighet och att allmänheten allra helst håller sig borta från isarna.

– Isarna är tjocka på många ställen, men de håller dålig kvalitet och är ofta mjuka på ovansidan. Det kan vara svårt för en ovan på isen att se det, men prova och hugg med en ispik och är det dåligt motstånd så är det dålig bäring. Om isen knastrar är det också ett tecken på svag is, säger Jan Insulander på Issäkerhetsrådet till Mitt i.

 Isen kan vara tjock men ändå kollapsa.

Jan Insulander, Issäkerhetsrådet

Svaga isar extremt tidigt

Han berättar att nu när solen står högre på himlen jämfört med för bara ett par veckor sedan, så värmer den nu inuti isen i stället för att solstrålarna reflekteras på isen som tidigare i vintras.

– Det gör att att isen kan vara tjock men ändå kollapsa, säger han.

Att isen håller så dålig kvalitet redan i februari är minst ett par veckor tidigare än normalt, enligt Jan Insulander.

– Vid den här tiden på året brukar vi ha tjocka fina isar. Normalt ser det ut så här först i mitten av mars, så det är extrem tidigt i år. Det är lite dystert och vi får hoppas att det bara är en tillfällighet, säger han.