Vårsalongen kvar i City nästa år

Så här ska Liljevalchs se ut när utbyggnad och renovering är klara.
Så här ska Liljevalchs se ut när utbyggnad och renovering är klara.
Planen var att nästa års Vårsalong skulle öppna på ett nyrenoverat Liljevalchs. Men arbetet tar tid och den kommer även i januari att hållas i City. Magnus Uggla sitter i juryn.

– Dels är han en kompis till mig sedan många år, säger konsthallschefen Mårten Castenfors. Men han är också genuint konstintresserad och samlar själv på väldigt bra grejor. Han har ett riktigt gott öga.

Men Vårsalongen kommer inte att kunna hållas på Djurgården nästa gång, utan som i år nere i City.

I år ägde den rum högst upp i Gallerian vid Brunkebergstorg och besökarna fick åka bygghiss för att komma dit.

I april sa Mårten Castenfors att om konsthallen inte är färdig tills det är dags för nästa salong blir han ”trött”.

Men nu visar det sig att arbetena drar ut på tiden.

– Vi håller på och grundförstärker. Det är ett stort hus och lite komplikationer med vatten. Hela tidsplanen är förskjuten. Då blir jag naturligtvis trött.

Inte förrän i maj 2017 kommer renoveringen av den befintliga konsthallen att vara färdig, även om tillbyggnaden mot Falkenbergsgatan (parkeringen mot vattnet) ska vara färdig redan innan jul.

Därmed får Vårsalongen läggas i City även nästa gång. Dock inte på samma adress, utan i andra änden av Brunkebergstorg på Malmskillnadsgatan 32. Dock med ingång direkt från gatan.

– I år tror jag att jag ska ha en ännu mer ruff lösning så att det verkligen är byggkänsla.

Utställningen öppnar redan den 9 januari, vilket gör att den som vill ansöka om att vara med måste göra det senast den 23 september. Och Liljevalchs anställda kommer att få ägna jul och nyår åt att bygga utställning för att hinna klart.