ANNONS

”Värsta sommaren någonsin på akuten”

Brist på sjuksköterskor och brist på vårdplatser. Situationen på akuten på Karolinska i Huddinge har varit mycket ansträngd hela sommaren.

– Det har varit den värsta sommaren någonsin, säger sjuksköterskan Sinikka Isoaho som har arbetat i 40 år.
ANNONS

Det har varit ett mycket hårt tryck på akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge under hela sommaren.

– Det har varit väldigt tungt hela sommaren. Vi har haft minibemanning och vakanser har inte varit tillsatta, säger sjuksköterskan Sinikka Isoaho, Vårdförbundets lokala representant på akuten.

Ett stort problem är också att vårdplatserna inte räckt till.

– Vissa eftermiddagar har vi haft hundra patienter inskrivna på akuten. Patienter som skulle till avdelningar kunde inte komma dit eftersom det inte fanns vårdplatser. Vi hade folk som skulle läggas in som fick ligga och vänta i ett och ett halvt dygn på en brits. Vi har fått leka vårdavdelning och det är inte okej, säger Sinikka Isoaho.

Situationen var så allvarlig att Vårdförbundet centralt gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i början av juli eftersom man ansåg att det var fara för patientsäkerheten. IVO gjorde en inspektion, men fann ingen anledning till akuta åtgärder. En slutrapport ska vara klar i höst.

Bristen på barnsjuksköterskor medförde att barnakuten stängdes nattetid och kommer att vara stängd den här veckan ut. De mest akuta fallen tas emot, men övriga patienter hänvisas till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Personalen har beordrats att arbeta övertid för att klara situationen.

– Det är brist på sjuksköterskor i hela landet. Vi har bedrivit intensiv planering inför sommaren sedan början av mars, vi har gjort allt som stått i vår makt för att planera. Några bemanningsföretag hade inte möjlighet att leverera sköterskor som kontrakterat och därför fick vi göra interna justeringar, säger chefsläkaren Gunnar Öhlén.

Har det varit patientsäkert i sommar?

ANNONS

– Jag känner att vi har tagit hand om patienterna på ett säkert sätt. Det har inte varit några allvarliga händelser, säger han.

Gunnar Öhlén anser att ett stort problem är att många av platserna upptas av patienter som väntar på nästa steg i vården eller på att få komma hem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.