Dags för vårstädning – då sopas Väsbys gator rena

"Försopning" har inletts men sandsopningen börjar på allvar först när det blir varmare.
Den sura vintern är på väg att förlora mot våren - nu ska gatorna sopas rena.
Efter en lång och ihållande vinter har det blivit dags för Väsby kommun att vårstäda. Nästa vecka inleds arbetet med att sopa rent vinterns sandade trottoarer och gator.

Nej, det är inget aprilskämt. Nästa måndag, den 1 april, inleder Upplands Väsby kommun arbetet med att sopa rent efter vintern. Och arbetet som väntar är omfattande.

Till följd av den långa vintern, med skiftande väderlek och temperaturförändringar, har kommunen tvingats sanda något mer än vanligt. Det innebär att stora grusmängder ligger kvar på vägarna.

– Det har väl varit så här förr också, men det är avsevärt mycket mer sand ute än förra året. Det har ju varit omslag hela tiden, hela staden har varit en isgata, säger Rickard Widblom, driftchef för gata och park i kommunen.

Gång- och cykelvägar prioriteras

Kommunen har redan varit ute och grovsopat för att få bort större mängder sand, men riktigt än har man inte vågat sopa gångvägar. Anledningen är att sandsopningen inleds med att spola med vatten för att det inte ska damma. Fryser det då på så blir vattnet blixthalt.

Sanden som sopas upp återanvänds nästa vinter.

Gång- och cykelvägar kommer att prioriteras. Arbetet ska vara färdigt den 15 maj.

Fakta

Då städas ditt område

Vecka 14–15 Centrala delar, Smedby och Vilunda.
Vecka 16–17 Skälby och Brunnbyvik.
Vecka 17–18 Fresta, Odenslunda och Ekeby.
Vecka 18–19 Sjukyrkoberget, Johannesdal och Bollstanäs.
Vecka 19–20 Runby och Prästgårdsmarken.

Källa: Upplands Väsby kommun