ANNONS

Vart fjärde barn har plats i en barack

Var fjärde förskolebarn i Sundbyberg har sin förskola i en paviljong. De har satts ut för att klara trycket på förskoleplatser. I vissa fall har de blivit kvar i närmare tio år.
ANNONS

Av 2 150 inskrivna förskolebarn på Sundbybergs kommunala förskolor går 578 stycken i baracker, eller paviljonger som de också kallas. Det motsvarar drygt 25 procent.

Att vart fjärde barn går i en sådan beror på kommunens snabba befolkningstillväxt.

– Det har skett en väldig inflyttning till Sundbyberg. Vi har skyldighet att erbjuda alla som söker en plats och då kan vi behöva tillfälliga lösningar, säger Ann-Chatrine Olsson, lokalstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen.

I vissa fall ersätter paviljongerna förskolor som renoveras. Men när det gäller Dimslöjan och Bävern i Storskogen har de stått i sju, åtta år. Kommunen utreder för en permanent förskola i närheten.

– En paviljong har en livslängd på tio, femton år. Därför ser vi dem som tillfälliga lösningar. När vi bygger ett nytt hus ska det hålla i minst 50 år, säger Ann-Chatrine Olsson som anser att paviljonger har fått ett oförtjänt dåligt rykte.

– De är funktionella. De håller god standard vad gäller luft, värme och storlek.

Uppfattningen delas av Peter Schilling (S), ordförande i förskolenämnden.

– Vi får in väldigt få klagomål på paviljongerna, säger han.

Förra året ökade Sundbybergs befolkning med 3,4 procent. Sundbyberg och Knivsta var de kommuner som procentuellt sett växte mest i landet. Det byggs mycket i Sundbyberg så invånarantalet väntas fortsätta stiga.

ANNONS

– 2016 och 2017 expanderar vi troligen med tre, fyra procent per år. 2018 ser vi framför oss en befolkningsökning med åtta procent, säger Peter Schilling.

Denna toppnivå beror på att många nya bostäder i Ursvik och andra ställen väntas stå klara det året.

– Under 2016 ska vi titta över förskolesituationen i hela kommunen. En strategi är att bygga förskolor tillsammans med nya skolor. Man kan också bygga lokaler i flerbostadshus som går att anpassa för förskolor. Det är heller inte uteslutet att vi sätter upp nya paviljonger i framtiden, säger Peter Schilling.

Fakta

578 barn i paviljonger

2 150 barn är inskrivna på förskolorna i Sundbyberg. 578 av dem har sin förskola i en barack.

Paviljongerna är till för förskolorna Bävern, Dimslöjan, Hagabergsgården, Klippan, Milot, Stamgårdsparken och Västra Brotorp.

Hagabergsgårdens ordinarie lokaler renoveras är inflyttningsklara till den 1 december. Samma sak gäller för Klippans lokaler som är klara att användas på nytt i augusti 2016.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.