Värtaverket stänger en av två kolpannor – redan nu

Nu måste el i stället köpas in från annat håll för att tillgodose behovet i Stockholm.
Nu måste el i stället köpas in från annat håll för att tillgodose behovet i Stockholm.
Stockholm Exergi har bestämt att omedelbart stänga en av två kolpannor vid Värtaverket i Hjorthagen. Beslutet är en konsekvens av den nya kraftvärmebeskattningen, rapporterar SVT.

Nu kommer mindre el produceras i Stockholm. Detta efter beslutet av Stockholm Exergi – som direkt vill stänga en av sammanlagt två kolpannor vid Värtaverket i Hjorthagen, rapporterar SVT.

– För att minska de negativa konsekvenserna av den beslutade kraftvärmebeskattningen och säkra fortsatt konkurrenskraftig fjärrvärme kommer vi minimera energiproduktionen från de anläggningar som träffas av skatten, vilket innebär att vår elproduktion minskar kraftigt, säger Anders Egelrud, Stockholm Exergis vd, enligt ett pressmeddelande.

Skulle egentligen stängas 2022

Det var tidigare planerat att en kolpanna som hör till Kraftvärmeverk 6 skulle stängas år 2022. Men i stället kommer den stängas redan nu.

Den andra kolpannan ska fungera som reservanläggning under vintersäsongen fram till år 2022.

Enligt ett beslut som tidigare tagits i Stockholms stad ska kolet fasas ut i Värtaverket till 2022, men stadens politiker har uttryckt oro för att Stockholms Exergi inte skulle hinna uppfylla målet.

Men enligt SVT ska de uppgifterna inte inte vara angett som grund till beslutet om att omedelbart stänga en av kolpannorna.

Miljöpartiet positiva – trots utmaningarna

Nu måste el i stället köpas in från annat håll för att tillgodose behovet i Stockholm.

Situationen bekymrar Exergi – som menar att det redan ansträngda läget för att försörja Stockholm med el nu kan bli ännu värre. Men Miljöpartiet i Stockholms stad välkomnar ändå beslutet eftersom KVV6 i Värtaverket är Stockholms enskilt största källa av fossila utsläpp.

– Det här är bra men ställer samtidigt stora krav på oss att ställa om staden och säkerställa att detta inte slår tillbaka på klimatet. Att sluta elda kol i Värtan är den enskilt största klimatåtgärden vi kan göra i Stockholm, och nu minskar vi Stockholms utsläpp med 300 000 ton per år, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, till SVT.