Kolla vårtecknet – här är huggormen på hugget

Huggorm fångad på bild på Hellasgården
Huggorm fångad på bild på Hellasgården
Med stigande temperatur och soligt väder tittar de fram – huggormarna.

När Kenneth Wodéus tog en skogspromenad vid Hellasgården i veckan såg han en huggorm i skogsbacken. Men redan vid en tidigare skogspromenad den 28 mars såg han huggorm.

– Jag brukar gå på skogsstigarna på Hellasgården och har sett orm där i flera år. Jag tycker om ormarna, det är fina djur.

Vill upplysa andra

Kenneth Wodéus tror att alla som promenerar på Hellasgårdens stigar inte alltid är medvetna om att det finns huggormar vid gångstigarna.

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet:

– Det är ganska normalt att se huggormar vid den här tiden på året, jag har själv sett några. När solen kommer fram kryper dom fram och solar.

Blir 2019 ett huggormsår?

– Nej, det kan man inte säga. När man pratar om getingar och mygg kan man prata om mygg- eller getingår, mygg och getingar bygger upp generationer över tid och det kan bli stor skillnader år från år. Huggormar kan bli 10-15 år gamla eller ännu äldre och det finns ungefär lika mycket ormar över tid,.

Vad ska man göra om man blir biten av en huggorm?

– Man ska alltid kontakta läkare, det kan bli allvarliga konsekvenser av huggormsbett men det är ovanligt att folk dör. Ibland varningshugger ormen, torrhugger, utan att spruta in gift. Men det vet man inte så man ska alltid kontakta läkare.

Ofarliga på avstånd

Den som får syn på en huggorm behöver inte bli rädd:

– Man behöver inte vara orolig för ormar om man står några meter bort. Vill man kan passa på spana efter huggormar i sydbackar. Men ta inte i dom och stör dom inte.