Vasagatan ska bli het igen

Hotelldirektör Peter Storckenfeldt på takterrassen tolv våningar upp. Här ligger en sky bar som han hoppas ska bidra till att skapa liv i området igen.
Hotelldirektör Peter Storckenfeldt på takterrassen tolv våningar upp. Här ligger en sky bar som han hoppas ska bidra till att skapa liv i området igen.
Hotelldirektör Peter Storckenfeldt framför det nya Hotell Continental som får tre barer, en restaurang och ett kafé.
Hotelldirektör Peter Storckenfeldt framför det nya Hotell Continental som får tre barer, en restaurang och ett kafé.
Nya hotell, butiker och krogar. Mer utrymme för cyklar och bredare trottoarer.

Det är fastighetsägarnas recept på att få Vasagatan att leva igen. Frågan är om det går utan att också få hit fler bostäder.

I fredags öppnade nya Continental där hotelldirektören Peter Storckenfeldt gav oss en rundvandring i det hela 19 våningar höga huset. Förutom 392 hotellrum och 25 konferenslokaler kommer byggnaden även att rymma en restaurang, tre barer, ett kafé med ingång från den nya Citypendeln och en takterrass med soldäck. Överst blir det ett 20-tal lägenheter. En av dem sålde i höstas för 104 miljoner kronor.

Från takterrassen är utsikten hänförande med Riddarholmskyrkan, Stadshuset och Söder Mälarstrand i fonden.

– Det är många som jobbar och bor på hotell på Vasagatan som säkert vill komma hit. Vi har skapat en fantastisk bar på terrassen. Även stockholmare kommer att vilja sitta här och ta ett glas vin fina sommarkvällar, säger Peter Storckenfeldt.

På tredje våningen ligger restaurangen Market med plats för 220 gäster.

– Det blir mycket grönsaker och ekologiskt. Vi kommer att ha en grönsaksmarknad, ett rotisseri och en dessertbuffé.

Hotellet får tre barer och i bottenplanet ett kafé som nås från den korridor där uppåt 80 000 människor om dagen kommer att strömma förbi när Citypendeln öppnar nästa år.

– Vi kommer att engagera oss tillsammans med de andra fastighetsägarna för att Vasagatan ska bli en trevlig plats att vara på. Tanken är att förvandla den från bakgata till framsida igen.

Även från stadens sida vill man försöka göra Vasagatan trivsammare.

– I dag fungerar gatan dåligt för cykeltrafiken, säger trafikplanerare Kristofer Tengliden på trafikkontoret.

Och gångbanorna är för trånga.

Trafiknämnden har fattat beslut om att lägga 30 miljoner kronor på förbättringar för cyklister på Vasagatan.

Samtidigt förs förhandlingar för att få även fastighetsägarna att skjuta till pengar, för att på så sätt kunna finansiera en större upprustning.

– Vi hoppas kunna göra en upprustning av hela gatan. Bredda gångbanorna, få till bra cykelbanor och fler träd.

Henrik Nerlund på Skönhetsrådet välkomnar satsningarna.

– Vill man jobba seriöst med bottenvåningen av fastigheterna är det förstås bra, säger han. Men det är viktigt att ta reda på vad man vill göra med Tegelbacken. Som det är nu hamnar man i en trafikapparat när man går mot vattnet. Tidigare var det en mer intim plats och massor av människor bodde i närheten.

Och just där ser han det största problemet.

– Ska city bli mer levande måste man få in mer bostäder så att stadsdelen lever både på natten och dagen. Det är trevligt att det kommer mer hotell men det blir ändå på marginalen. De bostäder som byggs här blir väldigt dyra och bara en viss kategori människor flyttar in. Allra helst skulle man vilja ha en blandning av olika sorters stockholmare. Och så är det verkligen inte i dag. 20 lägenheter i Continental kommer inte att räcka för att ge liv i området. Det är svårt att återskapa bra platser som en gång slagits ihjäl.

Fakta

Fler saker som händer på Vasagatan

Vasagatan 16 (gamla Esseltehuset): Kontorshus som har byggts om sedan 2014 och öppnar i år. Fastighetsägaren Vasakronan kallar huset Klara C.I bottenplanet öppnar Vigårda sin tredje restaurang. Dessutom ska det bli saluhall.

Vasagatan 12: Kontorshus med ett fåtal lägenheter som givits namnet Sthlmhub byggs om och blir klart för inflytt i år.

Citypendeln: Öppnar nästa år och får en uppgång under Continental som ansluter till Suckarnas gång på Centralen.