ANNONS

Vasaskeppet fem ton lättare

Vasaskeppet väger numera fem ton mindre sedan hälften av alla rostiga järnbultarna bytts ut mot moderna bultar.
ANNONS

Jättebultarna av järn som håller ihop regalskeppet har rostat och byts ut. Under fem år har bultar bytts ut mot specialkonstruerade, och höglegerade bultar som väger betydligt mindre.

Faktum är att skeppet nu väger fem ton mindre än det gjorde innan bultarna började bytas ut. Nu meddelar museet att ungefär hälften av alla 5000 bultar är utbytta i projektet.

2011 inledde Vasamuseet och Sandvik Materials Technology ett arbete för att rädda Vasa. Anledningen var att man då började upptäcka skador i den åldrande träkonstruktionen och att åtgärder var nödvändiga.

– Att ersätta bultarna är nödvändigt för att skeppet ska klara sig i framtiden. Rosten försvagar bultarna och kan orsaka kemiska reaktioner i skeppets skrov, säger Vasamuseets chef Lisa Månsson i ett pressmeddelande

Hösten 2017 ska alla bultar vara utbytta.

– Bultarnas konstruktion har även fördelen att det går att justera vilket tryck de sitter fast med, så de går att anpassa efter skeppets rörelser. När alla bultar är bytta kommer det att dröja minst 150 år innan nästa bultbyte, säger Jan Haraldsson från företaget Sandvik som tillverkat de nya bultarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.