ANNONS

Vasastadsbagare kan bli bäst i Sverige

Sarah Lindberg.
Sarah Lindberg.
Fredrik Eiserman.
Fredrik Eiserman.
I slutet av mars kan Vasastadsbagaren Sarah Lindberg vinna titeln Årets bagare.
– Jag nöjer mig inte med ”helt ok”, jag vill alltid bli vassare, säger hon.
ANNONS

Sarah Lindberg är ansvarig för bageridelen på Bread and Table vid Birger Jarlsgatan. Men snart kan hon bli rikskändis.  Hon är nämligen en av fyra bagare som deltar i finalen i Årets bagare 2017, en tävling som i år hålls i Göteborg den 29-30 mars.

– Det ska bli fruktansvärt kul, jag är jättetaggad!

Har jobbat sig upp

Att just Sarah Lindberg nått så långt som till final är extra imponerande, eftersom hon saknar utbildning inom yrket. Hon har i stället arbetat sig dit hon är i dag.

– Det är lite det som är min grej. Jag började på Ica Maxi i Haninge och sen har jag jobbat med skickliga bagare och sugit åt mig allting.

Hon beskriver sig själv som en tvättäkta tävlingsmänniska som utmanar sig själv varje dag.

– Jag nöjer mig inte med ”helt ok”, jag vill alltid bli vassare, säger Sarah Lindberg.

Bakar i sex timmar

När hon ska baka är det croissanter som är favoriten men när det ska fikas får det gärna vara en smörbulle som ackompanjerar kaffet.

– Den ska ha mycket fyllning och vara färdigbakad på minuten.

Finalen avgörs genom att de fyra finalisterna under sex timmar skapar bakverk inom sju kategorier: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt ett bröd bakat av en hemlig råvarukorg som finalisterna får tilldelad genom lottning.

ANNONS

Tävlar mot Östermalmsbagare

Sarah Lindberg är dock inte den enda Stockholmaren som tävlar om titeln. Fredrik Eiserman från Vallhallabageriet är en annan av finalisterna.

– Det är något av en dröm som går i uppfyllelse. Det känns häftigt och lite overkligt att få testa sig mot de bästa bagarna i Sverige, säger han.

Han flyttade till Stockholm från Bankeryd utanför Jönköping förrförra sommaren och bor i Hagsätra men jobbar på Valhallabageriet på Östermalm. Om han själv väljer något sött till kaffet går han till klassikerhyllan.

– Mazarinen är ett underskattat bakverk. Sen gillar jag kardemummabullen också, den är väldigt god.

Varför har du tagit dig till final?

– Bra fråga. Tydligen kan jag något om att baka bröd…

Hur kommer det gå?

– Man kan inte tro annat än att man vinner, annars skulle man inte vara med.