Vasastadsbor bland de mest skuldsatta

Två Vasastadsbor är tillsammans skyldiga Kronofogden över 200 miljoner kronor. I båda fallen rör det sig om skatteskulder. Männen har överklagat skulderna.

Totalt har 24 svenskar skulder på mer än 100 miljoner, däribland en Vasastadsbo i 70-årsåldern vars gäld uppgår till 110 miljoner kronor. Det visar en genomgång som Kronofogdemyndigheten har gjort åt nyhetsbyrån Sirén.

Ytterligare en Vasastadsbo, född på 40-talet, är nära att kvala in på topplistan med en skuld på nära 98 miljoner kronor.

I båda fallen rör det sig om obetald skatt, vilket är vanligt förekommande när det rör sig om så pass stora skulder, enligt Henrik Brånstad, pressansvarig vid Kronofogdemyndigheten.

– Andra har bedrivit näringsverksamhet och gjort konkurs, en del har skulder kvar från fastighetskrisen på 1990-talet. Det kan även röra sig om skadestånd, säger han.

Oavsett hur stor skulden är sker indrivningen på samma sätt. Kronofogden gör en helhetsgenomgång av den skuldsattas tillgångar och beslutar om utmätning.

Chansen för borgenärerna att få tillbaka pengarna varierar.

Varje år hamnar fordringar på närmare 95 miljarder kronor på Kronofogdens bord.

Myndigheten driver in omkring 10 miljarder kronor, varav 6 miljarder till staten och resterande belopp till övriga fordringsägare.

Skatteskulder är ofta knutna till någon form av företagsverksamhet. Det kan röra sig om felaktiga skattetekniska lösningar, oredovisade inkomster eller rent skattefusk.

Att driva in pengarna är svårt.

– Folk har inte tillgångarna eller så finns de utomlands, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller vid Kronofogden.

De två Vastastadsborna har överklagat skatteskulderna. 30-talistens skuld slogs fast i Kammarrätten i höstas, 40-talistens skuld slogs fast i samma instans 2011.

Regeringsrätten är sista besvärsinstans. Skatteskulder avskrivs av efter fem år, men Skatteverket kan ansöka om förlängning.

Fakta

Sju är skyldiga över 100 miljoner

Den svensk som har mest skulder hos Kronofogden är skyldig hela 926 miljoner kronor.

24 personer i landet har skulder på över 100 miljoner, jämfört med 17 personer ifjol.

Sju stockholmare är skyldiga 100 miljoner kronor eller mer.

Mest pengar, 463 miljoner kronor, är en Märstabo skyldig.

Källa: Kronofogden