Vasastadsborna flyr från Svenska kyrkan

Kyrkovalet stundar – men allt fler stockholmare nobbar Svenska kyrkan.

Mest ivriga att avsluta sitt medlemskap är innerstadsbor, och framför allt de som bor i Vasastan.

Svenska kyrkans medlemsstal sjunker i Stockholm, och särskilt skeptisk till medlemskap är man i Vasastan. I de församlingar som helt eller delvis ligger i Vasastan och Norrmalm tog 549 medlemmar det aktiva valet att lämna sin församling förra året, en större andel än i de andra stadsdelarna i innerstan, enligt siffror från SCB.

Den församling i innerstan som har störst procent­andel av aktiva utträden, det vill säga medlemmar som själva beslutar sig för att gå ur kyrkan, är S:t Johannes i Vasastan. Där valde 104 personer att lämna församlingen förra året.

Ingmar Johánsson, S:t Johannes kyrkoherde, förvånas inte av siffrorna.

– Jag har snarare fascinerats över att det är så många medlemmar i Svenska kyrkan, så jag är inte alls förvånad över utträdena. Men sedan vet man inte var det kommer att bottna och vad som är den realistiska medlemssiffran, säger han.

Han sätter inte särskilt stor vikt vid statstik utan fokuserar på arbetet med att skapa en levande verksamhet.

– Man ska inte stirra sig blind på siffror, den stora utmaningen är att skapa gudstjänster som är relevanta.

Totalt är 58,5 procent av Norrmalms- och Vasastadsborna medlemmar i Svenska kyrkan, vilket är tio procentenheter under det nationella snittet och men en bit över stockholmssnittet som ligger på 56,9 procent.

Vad anledningen är till att just Vasastansbor nu lämnar kyrkan i stor utsträckning vill Ingmar Johánsson inte spekulera i.

– Någon måste ju ligga i toppen och någon i botten. Orsakerna till att någon lämnar är nog väldigt individuella.

Lars Höglund är ordförande för Humanisterna Stockholm, han känner igen trenden med svenskar som nobbar kyrkomedlemsskap.

– Kyrkan förlorar betydelse för gemene man varje år. Vi är välmående och har hög utbildningsnivå och då har man kanske lite mindre behov av religionen så man söker sig bort från kyrkan.

Fakta

Så många lämnade kyrkan 2012

Källa: SCB