Vasastadsskola byggs om – risk för evakuering

Lilla Adolf Fredriks skola ska ge plats åt fler elever.
Lilla Adolf Fredriks skola ska ge plats åt fler elever.
Lilla Adolf Fredriks skola i Vasastan måste byggas om – och det snart.
Enligt utbildningsförvaltningen måste renoveringen vara klar till hösten.
Annars riskerar eleverna att evakueras och bussas till andra stadsdelar.

Lilla Adolf Fredriks skola på Dalagatan är för trång. Nu vill Stockholms stad utöka skolan med två extra klassrum på skolans översta våning. Det innebär att skolan kan fortsätta drivas som en F-6 skola.

Om skolan inte byggs om tvingas skolan återgå till en F-5-skola. Inte önskvärt, menar staden som är i stort behov av skolplatser, inte minst i Vasastan.

Våningsplanet som ska byggas om används i dag som vindsförråd och kontor för vaktmästarna. Nu väntar omfattande ombyggnationer och en renovering av ventilationssystemet.

Och det är bråttom. Enligt utbildningsförvaltningen måste ombyggnationen vara klar innan hösten 2018. Annars riskerar skolans elever att evakueras till skolor utanför tullarna.

”Troligtvis skulle en försening resultera i en tillfällig lösning med skolplatser utanför tullarna dit eleverna skulle få transporteras med buss”, skriver utbildningsförvaltningen.

Beslutet om skolans framtid väntas tas i utbildningsnämnden 1 februari. Ombyggnationen beräknas kosta 17,5 miljoner kronor.