Vasastadsskola leder matematikens bottenliga

Problemlösning av den här sorten hör till de matteuppgifter som stans elever har svårast för.
Problemlösning av den här sorten hör till de matteuppgifter som stans elever har svårast för.
Carlssons skola toppar stans matteliga. För andra gick det sämre. Jensen Östra grundskola var sämst i stan på matte förra året. Det kom fram i Stockholmsprovet, som testar vilka kunskaper niorna hade med sig när de började gymnasiet.

Sedan 2011 låter staden elever som kommer till gymnasiet göra ett matteprov i början av höstterminen. Syftet är dels att få koll på hur kunskaperna ser ut, dels att stämma av resultatet med deras slutbetyg från nian.

Det kallas för Stockholmsprovet och infördes av dåvarande skolborgarrådet Lotta Edholm (L).

– Bakgrunden var att vi visste att det fanns ganska stora avvikelser mellan betygen i nian och det de visade sig kunna när de kom till gymnasiet, säger hon.

Nu har resultaten kommit av det prov som skrevs i höstas. I topp ligger de elever som gått i Enskilda gymnasiets grundskola (ofta kallad Carlssons skola) med ett snitt på 32,3 poäng. Därefter följer Fredrikshovs slotts grundskola på 31,6 poäng och Europaskolan på 30,1 poäng. Alla tre är friskolor.

I botten ligger Jensen Östra grundskola i Vasastan på 10,0 poäng, såväl i betyg som provresultat.

– Jag har lite svårt att svara på varför eftersom jag är ny på skolan sedan i höstas, säger rektorn Petra Johansson.

Hon tycker ändå att siffrorna är oroande och säger att skolan nu arbetar mycket med matematikämnet.

Snittresultatet på provet låg på 22,8 poäng för alla de skolor som deltog och det är en liten förbättring jämfört med 2014 då det låg på 22,0.

Det visar sig också finnas skolor som tycks sätta fel betyg när man jämför provresultaten med vilka betyg eleverna hade med sig från nian. På Vinstagårdsskolan i Vällingby var de för höga. Provresultaten skiljde sig från betygen med så mycket som 5,5 poäng.

Andra verkar sätta för låga betyg. Störst skillnad åt andra hållet hade Slättgårdsskolan med en skillnad på 5,2 poäng. På Maria Elementar och Gärdesskolan var den 4,7 poäng.

– Provet visar att det genom åren inte funnits grund för påståendet att friskolorna är mer generösa än de kommunala. Det är en fördom, säger Lotta Edholm (L), i dag oppositionsborgarråd.