ANNONS

Vasastadsskola med i Eurovision Song Contest

Christer Björkman, producent för Eurovision Song Contest, som går av stapeln 9-14 maj i Stockholm.
Christer Björkman, producent för Eurovision Song Contest, som går av stapeln 9-14 maj i Stockholm.
Victor Rydbergs gymnasium i Vasastan och Kulturamas gymnasium i Hammarby Sjöstad har blivit utvalda att vara med i arbetet med Eurovision Song Contest i Globen.
ANNONS

Hallå där, Christer Björkman, producent för tävlingen.

Hur kommer det sig?

– Det är ett väldigt roligt projekt där vi repar in exakta kopior av numren som de andra länderna ska göra. Vi får en repetitionsfilm från länderna som ska tävla, eleverna lär sig låtarna på originalspråket och koreografin. Vi använder det som en extra repetition för att ställa in kameravinklar och veta hur vi ska ha produktionen.

– Det som är roligt är att eleverna får prova på att uppträda i skarpt läge, på en riktigt stor scen i en riktigt stor produktionsapparat. Sedan skickar vi filmerna till länderna som är med och tävlar, så kan vi sedan justera efter deras önskemål.

Hur valde ni ut skolorna?

– Vi pratade med Stockholm stad som kom med förslag på olika skolor som vi träffade. Sedan valde vi ut två skolor som båda kunde lägga in det så att det passade skolarbet och deras läroplan.

Hur många elever får vara med?

– Runt 80 elever. Det exakta antalet avgörs av hur de olika länderna som är med och tävlar vill ha det, om det är stora grupper eller solister och om det är många dansare eller inte. Vi gör exakta kopior på de tävlande ländernas nummer.

Hur väljs eleverna som får vara med ut?

ANNONS

– Genom en audition. Att bli bedömd och recenserad är aldrig kul, men en del av verkligheten för artister.

Vad kan det betyda för eleverna som är med?

– När vi gjorde detta inför Eurovision i Malmö 2013 upptäckte vi Ellen Benediktson som var utvald att sjunga Frankrikes bidrag. När vi såg henne på scen sa vi bara ”herre gud”, hon var bättre än originalartisten. Så henne hade vi i bakhuvudet när vi gjorde mello året efter, då hon var med och tävlade med låten ”Songbird”.

Eleverna kan alltså nå långt genom att vara med.

– Ja, det kan absolut vara en språngbräda. Men framför allt är det en chans för eleverna att prova på att vara artist. Vissa kommer kanske aldrig stå på en så stor scen som Globen igen.

Eleverna på skolorna gör sina auditions i början av mars. I maj avgörs Eurovision Song Contest i Globen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.