ANNONS

Vasastan eller Vasastaden?

Vasastaden eller Vasastan - det är frågan.
Vasastaden eller Vasastan - det är frågan.
Skyltarna säger en sak, medborgarna en annan.
Men vad är det egentligen som gäller - Vasastan eller Vasastaden?
ANNONS

På stadens trafikskyltar står det klart och tydligt: Vasastaden. Men de flesta som bor i stadsdelen föredrar det mindre formella Vasastan. Så vad är det egentligen som gäller?

”Vasastaden – är inte det Göteborg?”

Mitt i tog frågan till våra läsare på Facebook, som gav svar på tal: Visst är det Vasastan som gäller. Flera berättar att de irriterar sig på stavningen på trafikskyltarna.

”De drygt 70 år jag levt har det iaf hetat Vasastan liksom på alla kartor! Vilken dårfink har kommit på att döpa om vår fina stadsdel??”

”Vasastaden – är inte det Göteborg?  Nä, jag bor i Vasastan!!!”

”Jag bor iaf i Vasastan

”Jag bor också i Vasastan sen drygt 40 år”

Vasastaden är det formella namnet

Men faktum är att båda svaren är rätt.

– Rent formellt har stadsdelen hetat Vasastaden sedan 1890-talet. Då är det också det som vi skriver på våra skyltar. Skulle vi ta fram nya skyltar skulle vi skriva det på dem också, säger Erik Johansson, pressansvarig på trafikkontoret.

Varför kan ni inte bara ändra stavningen – ingen säger ju Vasastaden längre? 

ANNONS

– Diskussionen om vad de olika stadsdelarna är en ständigt pågående diskussion, men vi kan inte ändra på de här sakerna på eget bevåg. Då måste vi ansöka hos Lantmäteriet och Riksantikvarieämbetet. Så det formella namnet lär stå kvar på skyltarna ett bra tag framöver, säger Erik Johansson.