ANNONS

Vasastans största tantfantast

Hon driver tantmuseum, förbereder sin första tantutställning och har själv blivit tant under sina 30 år i Vasastan.

En utmärkt tantstadsdel, tycker konstnären Eva Björk, som samtidigt sett tanterna ersätts av allt fler bilburna, moderna mediemänniskor.
ANNONS

Hon är praktiskt klädd i rejäla skor och en jacka som går ner över rumpan. I handen har hon en shoppingkasse, kanske från en trikå- affär på Rörstrandsgatan.

Hon betalar inte dyra pengar för meditationskurser utan varvar hellre ner med en stickning i händerna. Och hon går aldrig förbi hemlösa på gatan utan att stanna till.

Sådan är hon – tanten i Vasastan, enligt konstnären och tantexperten Eva Björk. Men viktigast av allt är ändå hennes tantinsida.

– Hon har en omtänksamhet som kommer av erfarenhet av livet. Hon bryr sig mer om det inre än om ytan. Hon sprider lugn och ro och trivsel omkring sig, säger Eva Björk.

Hon har målat tanter i snart 15 år till sin alldeles egen tantkalender, driver tantmuseum i Hovra i Hälsingland och ska på internationella kvinnodagen slå upp dörrarna till världens största tantutställning på Edsviks konsthall.

Förutom blomstrande akvareller visar Eva Björk upp tantsaker som underkläder, hattar, grytlappar, spetsar, väskor, skor och smycken – ja, alla de ting som tanter omger sig med.

– Jag har alltid tyckt att tanter har fina attribut. Jag har själv samlat på mig grejer och så får jag på posten. Nyligen fick jag 25 stycken broderade nästdukar skickade till mig, säger Eva Björk.

Hennes kärlek till tanter har sina rötter i barndomens Hälsingland. Med en mamma som hade Aspergers syndrom blev tanterna med hucklen och förkläden viktiga stötepelare i Eva Björks liv.

Hon säger själv att det inte finns några ädla motiv bakom tantutställningarna men tillägger i nästa mening att det är viktigt att lyfta fram tanten som annars ofta blir marginaliserad.

ANNONS

Nu har Eva Björk bott i Vasastan i 30 års tid och själv kommit upp i tantåldern.

– Det är utmärkt att vara tant i Vasastan. Särskilt i teknikbutikerna så får man väldigt bra service om man säger att man är tant.

Hon säger att hon känner sig hemma här, där hon både bor och har sin ateljé.

Men under årens lopp har de promenerande tanterna i stads-delen blivit färre, samtidigt som de yngre, bilburna männen har blivit allt fler.

– Tanterna har inte råd att flytta hit och det moderna mediefolket som flyttar in är ännu inga tanter, säger Eva Björk.

Med åren som går tror hon ändå att tanterna i Vasastan kommer att bli fler igen. Även om nästa generations tanter åldrats i en annan tid tror hon att tantinsidan kommer att bestå. Dessutom tror hon stenhårt på tantens förkläde som nästa trendplagg.

– En vacker dag kommer alla Vasastadsbor att inse att förkläde är det snyggaste man kan ha. Jag har själv 46 stycken, säger Eva.

Vasastadskonstnären Eva Björk kallar sig själv gärna för tant och vurmar för tanternas alla attribut. Just nu förbereder hon världens största tantutställning.

Alla Vasa­stadsbor ­kommer inse att förkläde är det snyggaste man kan ha.Eva Björk

Fakta

Evas bästa tanttips i Vasastan

Birkagården,Karlbergsvägen: För deras trevliga soppkafé och goda hembakta bröd.

Norrbacka tobak, Norrbackagatan: Tobakshandel som tidigare även varit postombud. För deras personliga service.

Aderton antikvariat, ­Norrtullsgatan: För att inne­havaren är både kunnig och stilig.

Amo skrädderi, Norrbackagatan: För att personalen är hjälpsam och trevlig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.